Tarta pomarańczowa, czyli smacznie, słodko i pomarańczowo! Lubicie słodkie desery? Dzisiaj każdy może sobie na nie pozwolić, ale nie zawsze tak było. Nie tak dawno temu o cukrze większość ludzi mo...
Tarta cytrynowa - po prostu najlepsza z najlepszych! Czy okrutny dzieciobójca przyczynił się do rozpowszechnienia cytrusów w Europie? Zdecydowanie tak! Czy z tego powodu powinnismy z nich zr...
Ciasto nutellowe, czyli brownie po włosku Dla wielu osób - praca marzeń. Czy można zarabiać na życie jedząc krem czekoladowy? Można. Co więcej, nie jest potrzebne żadne konkretne ...
Sernik - wyjątkowo puszysty, ale czy na pewno wiedeński? Zapewne nie zaskoczy Was fakt, że sernikiem zajadali się już starożytni Rzymianie! Tak było, choć raczej nie był on taki smaczny jak ten w...
Ricciarelli, czyli migdałowe, sieneńskie zło w czystej postaci! Te ciasteczka to naprawdę zło w czystej postaci, idealnie pasujące do czasów, z których pochodzą - czasów rozpusty, zepsucia i orgii orga...
Bagietka - nie ma nic lepszego niż jej zapach o poranku! Nie ma to jak świeża bagietka wypieczona rano w domowym piekarniku! Dzisiaj każdy może się takiego wyzwania podjąć, ale kiedyś taki przyw...
Panforte, czyli średniowieczny deser ze Sieny! Idealne panforte, według mieszkańców Sieny, powinno być zrobione dokładnie z siedemnastu składników. Dlaczego? Jest to związane z tradycj...
Pavlova, czyli operowy deser z drugiego końca świata! Australia kojarzy się większości ludzi z misiami koala i kangurami. Jest to jednak olbrzymi kraj, który ma do zaoferowania zdecydowanie, ...
Jak zrobić bezę idealną? Siedem zasad, które pomogą Wam uzyskać pożądany efekt! Beza idealna to taka, która jest chrupiąca na zewnątrz, niewysuszona w środku i do tego śnieżnobiała. Z jednej strony można powiedzieć, ż...
Crème brûlée - symbol absolutnego zepsucia elit francuskich z XVII wieku W czasach Króla Słońce Wersal miał dosłownie ociekać przepychem, zachwycać i onieśmielać, miał być świadectwem potęgi Francji oraz bogactw...