Żelkove Dzieciove Love - bez konserwantów ani żadnych chemicznych polepszaczy smaku Domowe żelki. Niemożliwe? Wy nie dacie rady? Takie sformułowanie skierowane w naszym kierunku przynosi zawsze ten sam efekt. Tym razem wy...
Krem z pieczonej dyni i grillowanego ziemniaka „Dobre to jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!” Tak powiedziałby Witkacy, ja po prostu powiem, że proste to i smaczne! A j...
Orzo - makaron, jęczmień, czy ryż? Wiecie co jedli gladiatorzy w starożytnym Rzymie? A jaki makaron, zdaniem National Geographic, najlepiej pasuje do świerszczy? Będzie też...
Castellane - makaron inspirowany suknią, a może krabem... Czy wiecie, że nowotwory złośliwe nazywane były kiedyś krabami, a nie rakami, tak jak dzisiaj? Diagnozowano je od czasów starożytnych, a ...
Farfalle, czyli włoskie motyle na talerzu Ile wspólnego może mieć makaron z wekslami, włoskimi bankierami i ławeczkami? Kazik Staszewski zaśpiewałby pewnie, że tyle samo co „z sam...
Conchiglie, czyli muszelki jedyne w swoim rodzaju Czy makaron może być źródłem pesymizmu, lenistwa i sceptycyzmu? Czy można zjeść salami w kawie z wodą kolońską? O bardzo dziwnych mandata...
Cannelloni con ricotta e spinaci - pyszne antidotum na jad skorpiona Jakie są trzy główne powody, żeby przygotować dzisiaj cannelloni con ricotta e spinaci? Już wyjaśniam! Po pierwsze, wielki szef kuchni Vi...
Sałatka z wątróbką drobiową w sosie malinowym - pyszne i banalnie proste! Sałatka z wątróbką drobiową w sosie malinowym doprowadzi nas dzisiaj do historii najbardziej znanego kurczaka w historii świata. Potężneg...
Frittata di asparagi - jajeczna magia na talerzu! Krzysztof Kolumb znany jest dzięki temu, że jego wyprawy doprowadziły do odkrycia Ameryki oraz że w ich efekcie pierwsi Europejczycy post...
Sałatka makaronowa ze łzami pięknej Wenus (albo jak kto woli z truskawkami) Dawno temu, z piany morskiej, niedaleko Cypru wyłoniła się piękna Wenus. W miejscach, gdzie stawiała kroki, wyrastały piękne kwiaty, na s...