Dorsz pieczony z porem i mozzarellą - jedzcie dorsze, bo są rzeczy gorsze! Dorsz pieczony z porem i mozzarellą - jedzcie dorsze, bo są rzeczy gorsze! Za czasów poprzedniego ustroju dorsze konsekwentnie zyskiwały...
Złoty Lin w Serocku, czyli świeża ryba jak się patrzy! Lubimy miejsca z charakterem, wyraziste i z duszą. Osobiście uważam, że jeśli w restauracji jest menu składające się z 5 stron i...
Torta di peperoni al forno, czyli taki wegetariański boczek z pieczonej papryki! Dawno, dawno temu papryka została wykorzystana do przygotowania pierwszego gazu bojowego. Autorami pomysłu byli Apacze, którzy próbowali...
Żelkove Dzieciove Love - bez konserwantów ani żadnych chemicznych polepszaczy smaku Domowe żelki. Niemożliwe? Wy nie dacie rady? Takie sformułowanie skierowane w naszym kierunku przynosi zawsze ten sam efekt. Tym razem...
Krem z pieczonej dyni i grillowanego ziemniaka „Dobre to jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!” Tak powiedziałby Witkacy, ja po prostu powiem, że proste to i smaczne! A...
Orzo - makaron, jęczmień, czy ryż? Wiecie co jedli gladiatorzy w starożytnym Rzymie? A jaki makaron, zdaniem National Geographic, najlepiej pasuje do świerszczy? Będzie też...
Castellane - makaron inspirowany suknią, a może krabem... Czy wiecie, że nowotwory złośliwe nazywane były kiedyś krabami, a nie rakami, tak jak dzisiaj? Diagnozowano je od czasów starożytnych, a...
Farfalle, czyli włoskie motyle na talerzu Ile wspólnego może mieć makaron z wekslami, włoskimi bankierami i ławeczkami? Kazik Staszewski zaśpiewałby pewnie, że tyle samo co „z...
Conchiglie, czyli muszelki jedyne w swoim rodzaju Czy makaron może być źródłem pesymizmu, lenistwa i sceptycyzmu? Czy można zjeść salami w kawie z wodą kolońską? O bardzo dziwnych...
Cannelloni con ricotta e spinaci - pyszne antidotum na jad skorpiona Jakie są trzy główne powody, żeby przygotować dzisiaj cannelloni con ricotta e spinaci? Już wyjaśniam! Po pierwsze, wielki szef kuchni...