Zdrowa żywność w 10 min- to możliwe!

To nigdy nie będzie to samo, co jedzenie z bioupraw, ale jak się nie ma co się lubi, to trzeba sobie jakoś poradzić. Zwłaszcza, że biosklepy zwykle nie są po drodze i nie zawsze możemy skorzystać z ich oferty w danym momencie, a nie każdy też może cieszyć się z posiadania przydomowego ogródka. Jeśli macie ozonator, to ten wpis też nie jest dla Was. My ozonator nabyliśmy już jakiś czas temu, ale wiemy, że nie jest jeszcze tak popularnym urządzeniem w kuchni jak blender. A szkoda.



Dziś o tym, jak SZYBKO i TANIO pozbyć się pestycydów i bakterii z żywności, jeśli wspomnianego ozonatora nie posiadacie. Wystarczy tylko woda i składniki, które każdy ma w swojej kuchni. Cała operacja to kwestia nawet 5-10min. Warto? WARTO!


Co potrzeba?

  1. Woda

  2. Ocet (najlepiej jabłkowy, bądź winny) lub kwasek cytrynowy

  3. Soda oczyszczona

  4. 2x miska, bądź dwu-komorowy zlew (bądź spryskiwacz)

Metoda polega na tym, aby umieścić warzywa/owoce w środowisku kwaśnym, a potem zasadowym. Tym samym usuwacie szkodliwe bakterie (E.Coli, Listeria, Salmonella itp.) i pestycydy. Pestycydy to takie ustrojstwo, które ma zwalczać wszystkie żyjątka, które chcą sobie podjeść warzywa i owoce jeszcze zanim one dobrze dojrzeją i trafią do Was. Specjalnie opracowana tłusta konsystencja ma zapobiegać ich zmywaniu przez opady atmosferyczne. Zatem zwykła woda sobie z czymś takim na pewno rady nie da.


No i co dalej?


Krok I Usuwanie bakterii w roztworze o ph kwaśnym (moczymy 3min):

Na 1l wody dodajemy pół szklanki octu, lub 2-3 łyżki kwasku cytrynowego.


Krok II Oczyszczanie z pestycydów w środowisku zasadowym (moczymy 3 min):

Na 1l wody dodajemy 1 czubatą łyżkę sody oczyszczonej. Roztwór z pewnością stanie się mętny, a na powierzchni pojawi się tłusty film (musicie wiedzieć, że pestycydy to ustrojstwo, które musi być tłuste w konsystencji, żeby nie mogło być spłukane przez deszcze)


Krok III Płuczemy w czystej wodzie o neutralnym ph


Uwaga: Roztwór jest wielokrotnego użycia - nie trzeba go wylewać zaraz po użyciu. Możecie też wlać go do spryskiwacza i opłukiwać poprzez spryskiwanie (a po paru minutach spłukać).


Pozostańmy jednak realistami - nie ma metody pozbycia się pestycydów w 100%, więc jak tylko macie możliwość, wybierajcie żywność z upraw ekologicznych. Jeśli jednak nie macie takiej możliwości, wykonajcie te parę kroków. Bo WARTO! Organizm Wam podziękuje :)


kulinarne perwersje 2018

Zdradzamy nasz sposób na to, jak sobie robić w życiu dobrze!

Wrzucamy pomysły na ruszt. Czasem własne, czasem cudze;) Czasem hand made, czasem pozwalamy innym się nakarmić..

Opowiadamy, słuchamy, pichcimy, Śmiejemy się, jemy i pijemy.

Przeważnie w towarzystwie, bo wtedy lepiej smakuje.

Ma być miło, na luzie:)

Pozdrawiamy,

Wojtek&Basia