Sałatka z wątróbką drobiową w sosie malinowym doprowadzi nas dzisiaj do historii najbardziej znanego kurczaka w historii świata. Potężnego, bowiem wysoko postawionego w hierarchii wielkiego imperium, a do tego posiadającego przyjaciół dysponujących prawie nieograniczoną władzą. Wiecie co to za kurczak?

Kiedy w 395 roku dopełnił się ostatecznie podział Imperium Rzymskiego, władza nad zachodnią jego częścią przypadła Flawiuszowi Honoriuszowi, jednemu z najgorszych przywódców w dziejach świata. Tym to nie będę Was zanudzał, za to skupię się na kilku ciekawych faktach, dzięki którym w nietypowy sposób zapisał się na kartach historii. Oto kilka z nich:
Był bardzo przywiązany do tradycji… a właściwie to do tradycyjnego sposobu ubierania się przez Rzymian. Nie był w stanie wpłynąć na gusta obywateli, ale mógł zarządzać modą poprzez stanowienie prawa. Nie zastanawiając się zbyt długo skorzystał ze swojej władzy i wprowadził formalny zakaz noszenia spodni przez mężczyzn. Można? Można!
Władzę sprawował najpierw z Mediolanu, ale jednak za bardzo obawiał się najazdów barbarzyńców z północy, zatem znalazł sobie inne miejsce na Półwyspie Apenińskim. Rzym? Nie, to byłoby zbyt oczywiste. Przeniósł stolicę do małej, za to dobrze ufortyfikowanej Rawenny.
Z Rzymem był jednak bardzo związany i kiedy pewnego dnia posłańcy przekazali mu zatrważającą wiadomość o tym, że Rzym został „zgładzony” przez Wizygotów, biedak wpadł w rozpacz. Szybko się jednak pozbierał i odetchnął z ulgą, kiedy informacja została doprecyzowana. Okazało się, że nie chodziło, jak błędnie założył, o jego ulubionego kurczaka o imieniu Roma, tylko o starą stolicę imperium, która po raz pierwszy od ośmiuset lat wpadła w ręce barbarzyńców.
Ciekawa postać, prawda? Jedno wiadomo na pewno - Honoriusz Flawiusz musiał być człowiekiem o wielkim sercu, skoro tak silnym uczuciem potrafił obdarzyć kurczaka! Pewnie nie skusiłby się na sałatkę z wątróbką drobiową, no ale nas niech to nie powstrzymuje - zapraszamy!
Czego potrzeba (ilość każdego składnika według własnych upodobań)?
150g malin
250g oczyszczonej wątróbki drobiowej
Miód - duża (kopiasta) łyżka stołowa
Butelka czerwonego wina - 1 kieliszek do sałatki, reszta do wypicia
Świeże liście mięty
Sałata lub inne zielsko - u nas amarantus i czerwony szczaw
Masło (do podsmażenia wątróbek)
Orzeszki pinii
Oliwa oraz sól i pieprz
No i co dalej?
Maliny miksujemy (ale zostawiamy parę sztuk do ozdoby), dodajemy do nich oliwę i przecieramy powstałą masę przez sito (powinny na nim zostać wszystkie pestki)
Podsmażamy wątróbkę na maśle (chwilę), dodajemy miód i wino. Doprawiamy solą oraz pieprzem dusimy do czasu aż wino odparuje.
Orzeszki prażymy na suchej patelni
Wszystko mieszamy i polewamy sosem malinowym
Zajadamy bez opamiętania!