Tzatziki - grecki skarb, który podbił cały świat


Jaki jest najważniejszy składnik greckich tzatzików? Taki, o którym większość osób nie pamięta albo nawet nie wie? Zaraz wszystko wyjaśnimy, ale żeby do tego dotrzeć, w dzisiejszą podróż wyruszymy gdzieś z okolic Bejrutu, a po drodze na chwilę oderwiemy się nawet od Ziemi. Zapraszamy!



Dawno, dawno tem, w krainie leżącej na wschodnim wybrzeżu Morza Śródziemnego żyła sobie beztrosko pewna piękna księżniczka, córka fenickiego władcy. Cieszyła się każdym momentem i nie miała praktycznie żadnych zmartwień. Wszystko zmieniło się jednak diametralnie, kiedy podczas spacery po łące (albo po plaży) napotkała przepiękną, nieziemską istotę. Widok olbrzymiego białego byka zapierał jej dech w piersiach i onieśmielał, ale dała się zwieść jego urokowi i po chwili siedziała już na jego grzbiecie.


Okazało się, że był to chytry fortel uknuty przez Zeusa, który całą szopkę z białym bykiem wymyślił tylko po to, aby uwieść piękną Europę, porwać i zamieszkać z nią w jaskini na Krecie. Tam mieli wziąć ślub, a księżniczka miała urodzić my dwójkę dzieci - Minosa i Radamantysa. Te wydarzenia miały też dać początek cywilizacyjnemu rozwojowi naszego kontynentu, który został nazwany na cześć bohaterki tego greckiego mitu.


Zresztą, jeśli kiedyś spojrzycie nocą w niebo, to być może dostrzeżecie jeszcze jedną pamiątkę, która nam pozostała po tych wydarzeniach. Okazuje się bowiem, że po śmierci Europy biały byk znalazł spokój na niebie, pod postacią jednego z najbardziej znanych gwiazdozbiorów.


W każdym razie zawędrowaliśmy dzisiaj na Kretę, a skoro tak, to podzielimy się z Wami prostym przepisem na niesamowite tzatziki.


Czego potrzeba?

  • 1 zielony ogórek

  • 400 g jogurtu greckiego

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • Odrobina octu jabłkowego (i to jest ten składnik, który całkowicie zmienia smak!)

No i co dalej?

  1. Obieramy ogórek i ścieramy na tarce z dużymi oczkami

  2. Odsączamy z soku i dodajemy pozostałe składniki, czyli drobno posiekany czosnek, jogurt grecki, oliwę z oliwek i ocet jabłkowy

  3. Przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby wszystko się trochę przegryzło

  4. Zajadamy bez opamiętania!

kulinarne perwersje 2018

Zdradzamy nasz sposób na to, jak sobie robić w życiu dobrze!

Wrzucamy pomysły na ruszt. Czasem własne, czasem cudze;) Czasem hand made, czasem pozwalamy innym się nakarmić..

Opowiadamy, słuchamy, pichcimy, Śmiejemy się, jemy i pijemy.

Przeważnie w towarzystwie, bo wtedy lepiej smakuje.

Ma być miło, na luzie:)

Pozdrawiamy,

Wojtek&Basia