Aby stworzyć coś niezwykłego, potrzebna jest przede wszystkim fantazja, bowiem myśląc poza schematami, możemy zmienić proste rzeczy w oryginalne formy. Tak jest w przypadku naszej dzisiejszej torta salata di verdure i tak było w przypadku słynnej reklamy Coca Coli na Placu Świętego Marka w Wenecji w latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku.

Historyczna już reklama amerykańskiego giganta stworzona została minimalnym nakładem kosztów, bowiem wystarczyło tylko trochę… ziarna. Zostało ono rozsypane w taki sposób, aby jedzące je gołębie utworzyły napis promujący firmę na placu, który przez Napoleona Bonaparte nazywany był „najpiękniejszym salonem Europy”.
Każdy kto tam był z pewnością wie, że są dwie rzeczy, których na tym placu prawie nigdy nie brakuje - jedną są właśnie gołębie, a drugą szalone tłumy turystów.
Zapraszamy do zabawy i kreatywnego szaleństwa!
Czego potrzeba?
ciasto francuskie
jedna cukinia
jedna marchewka
oliwa z oliwek
300 ml mleka
trochę mąki ziemniaczanej
25 g masła
2 jaja
Spora garść startego sera Grana Padano
No i co dalej?
Foremkę do tarty wykładamy ciastem francuskim
Przygotowujemy sos - gotujemy mleko, zagęszczamy mąką ziemniaczaną, dodajemy trochę masła, a po ostygnięciu 2 jaja i sporą garść startego sera Grana Padano. Dokładnie mieszamy.
Cukinię i marchew kroimy na cienkie paseczki.
Sos przelewamy do foremki z ciastem francuskim, a marchewkę i cukinię układamy na przemian, dookoła - aż nam się skończy miejsce.
Całość wkładamy do pieca na około godzinę (180°C)
Zajadamy bez opamiętania!

