Bardzo prosta w przygotowaniu, a jaka efektowna!! Może to być fajna przystawka lub ciekawa opcja śniadaniowa. U nas to była przekąska do białego wina wieczorem i też całkiem, całkiem dała radę!

Co potrzeba?
300g świeżych liści szpinaku
3 jaja
1 łyżka soku z limonki
250g wędzonego łososia - najlepiej dzikiego
250g sera mascarpone
Sól i pieprz - wedle uznania
No i co dalej?
Liście szpinaku wrzucamy na suchą patelnię i podgrzewamy do czasu aż zmięknie
Szpinak przekładamy do miski, dodajemy zółtka, sok z limonki i wszystko blendujemy
Białka w osobnej misce, ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę
Delikatnie mieszając, łączymy pianę z masą szpinakową
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (najlepiej takim woskowanym) i rozsmarowujemy tak, aby powstała w miarę cienka warstwa, zakrywająca całą blachę... no i do pieca na około 20 minut (160 st. C)
Teraz już z górki. Po ostudzeniu ciasto smarujemy w miarę równomiernie serem mascarpone, układamy na tym plasterki łososia, przyprawiamy i zwijamy całość w roladę
Kroimy w plasterki, układamy na talerzu i gotowe (polecam przed krojeniem porządnie naostrzyć nóż - wtedy jest większa szansa, że nam się nie rozpadnie przy krojeniu)
Zajadamy oczywiście bez opamiętania!