Szpinakowa rolada łososiowa

Bardzo prosta w przygotowaniu, a jaka efektowna!! Może to być fajna przystawka lub ciekawa opcja śniadaniowa. U nas to była przekąska do białego wina wieczorem i też całkiem, całkiem dała radę!



Co potrzeba?

  • 300g świeżych liści szpinaku

  • 3 jaja

  • 1 łyżka soku z limonki

  • 250g wędzonego łososia - najlepiej dzikiego

  • 250g sera mascarpone

  • Sól i pieprz - wedle uznania


No i co dalej?

  1. Liście szpinaku wrzucamy na suchą patelnię i podgrzewamy do czasu aż zmięknie

  2. Szpinak przekładamy do miski, dodajemy zółtka, sok z limonki i wszystko blendujemy

  3. Białka w osobnej misce, ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę

  4. Delikatnie mieszając, łączymy pianę z masą szpinakową

  5. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (najlepiej takim woskowanym) i rozsmarowujemy tak, aby powstała w miarę cienka warstwa, zakrywająca całą blachę... no i do pieca na około 20 minut (160 st. C)

  6. Teraz już z górki. Po ostudzeniu ciasto smarujemy w miarę równomiernie serem mascarpone, układamy na tym plasterki łososia, przyprawiamy i zwijamy całość w roladę

  7. Kroimy w plasterki, układamy na talerzu i gotowe (polecam przed krojeniem porządnie naostrzyć nóż - wtedy jest większa szansa, że nam się nie rozpadnie przy krojeniu)

  8. Zajadamy oczywiście bez opamiętania!

kulinarne perwersje 2018

Zdradzamy nasz sposób na to, jak sobie robić w życiu dobrze!

Wrzucamy pomysły na ruszt. Czasem własne, czasem cudze;) Czasem hand made, czasem pozwalamy innym się nakarmić..

Opowiadamy, słuchamy, pichcimy, Śmiejemy się, jemy i pijemy.

Przeważnie w towarzystwie, bo wtedy lepiej smakuje.

Ma być miło, na luzie:)

Pozdrawiamy,

Wojtek&Basia