Słownik sztućców - czyli krótki kurs savoir-vivre przy stole po skończonym posiłku

Aktualizacja: 31 sty 2018




Sposób, w jaki odkładacie sztućce może mówić więcej niż słowa. Raczej nie spodziewajcie się, że każdy kelner w każdym barze zna ten język, więc nie jest to zupełnie wiedza podstawowa, bez której lepiej z domu nie wychodzić. Ale można mieć pewność, że jak już kiedyś nadejdzie jakiś ważny dzień, niezwykła sytuacja, którą będziecie chcieli celebrować w posh restauracji, to trochę obciach byłoby nawalić na podstawach odkładania sztućców. Bo kelnerzy (ale głównie Szef Kuchni, bo to głównie jego interesuje) w takich miejscach stają na rzęsach, żeby Wam dogodzić i są naprawdę wyczuleni na najmniejszy gest, żeby mieć pewność, że dopieścili Was odpowiednio do zapłaconego potem rachunku.



PRZERWA Jeszcze jem! Daję sobie chwilę na trawienie, bądź inne czynności




NASTĘPNE DANIE POPROSZĘ Wiem, talerz może jeszcze niezupełnie pusty, ale już nie jem




BYŁO PYSZNIE! Dziękuję, dziękuję, dziękuję!!!




NIE SMAKOWAŁO MI. No przykro mi bardzo, ale muszę to okazać...




OBSŁUGA ZAWIODŁA. Może i smakowało, ale co z tego??




REKLAMACJA. Chciałem być miły, ale przegięliście




BĘDĘ STAŁYM BYWALCEM. Jestem tak dopieszczony, że wrócę na pewno




DZIĘKUJĘ. Już skończyłem/łam





kulinarne perwersje 2018

Zdradzamy nasz sposób na to, jak sobie robić w życiu dobrze!

Wrzucamy pomysły na ruszt. Czasem własne, czasem cudze;) Czasem hand made, czasem pozwalamy innym się nakarmić..

Opowiadamy, słuchamy, pichcimy, Śmiejemy się, jemy i pijemy.

Przeważnie w towarzystwie, bo wtedy lepiej smakuje.

Ma być miło, na luzie:)

Pozdrawiamy,

Wojtek&Basia