Sałatka z surowego brokuła z orzechami włoskimi

Aktualizacja: 25 kwi 2018

Bo w kuchni trzeba eksperymentować - inaczej byłoby nudno! Propozycja na dziś powstała w wyniku świadomego czyszczenia lodówki. Musieliśmy tylko brokuł kupić, bo nie jest stałym bywalcem tej wiecznie zimnej kuchennej szafki, bo mimo panującego chłodu szybko traci świeżość.

Jabłko w domu jest, feta też (bo lubimy), a orzechy włoskie to standard śniadaniowy. 5 minut wolnej chwili i sałatka gotowa (zdjęcia robiliśmy dłużej! :)))).




Surowy brokuł doskonale skomponował się z orzechami, a ser w połączeniu z jabłkiem i sosem balsamico przyprawiły ten duet, łamiąc go swą intensywnością smaku.

Zajrzyjcie w przepis —> nie pożałujecie!


Przepis na sałatkę dla 1 osoby



Co potrzeba?

1/5 brokuła

1/3 jabłka

Garść orzechów włoskich

2 plastry sera feta


No i co dalej?


1. Brokuł dokładnie umyj, a następnie starannie oddziel łodygi od różyczek.

2. Różyczki pokrój bardzo drobno. My użyliśmy miksera —> 4 sek na b wysokich obrotach (różyczki mają być drobno pokrojone, ale nie zmiażdżone) —> tak przygotowane rozłóż na talerzu jako baza sałatki

3. Jabłko dokładnie umyj i pokrój w kosteczkę —> poukładaj na talerzu, na brokule

4. Ser feta pokrój w kosteczkę i dołóż na talerz do reszty

5. Ozdób orzeszkami

6. Na koniec wszystko polej sosem balsamico


Smacznego!




kulinarne perwersje 2018

Zdradzamy nasz sposób na to, jak sobie robić w życiu dobrze!

Wrzucamy pomysły na ruszt. Czasem własne, czasem cudze;) Czasem hand made, czasem pozwalamy innym się nakarmić..

Opowiadamy, słuchamy, pichcimy, Śmiejemy się, jemy i pijemy.

Przeważnie w towarzystwie, bo wtedy lepiej smakuje.

Ma być miło, na luzie:)

Pozdrawiamy,

Wojtek&Basia