Ryż z zielonymi warzywami

Spieszmy się przyrządzać szparagi, tak szybko odchodzą. W Polsce sezon na szparagi kończy się mniej więcej w połowie lipca, zatem jest jeszcze trochę czasu, ale nie ma co czekać, bo jak już znikną to na długie miesiące. I potem znowu trzeba czekać, czekać i czekać...


Dzisiaj mamy zieloną propozycję - ryż ze szparagami, fasolką szparagową i groszkiem. Do tego trochę masła i można zajadać bez opamiętania - jako rewelacyjny dodatek do dania głównego.



Co potrzeba?

  • 250g ryżu basmanti

  • 200g zielonych szparagów

  • 200g zielonego groszku

  • 200g zielonej fasolki szparagowej

  • Trochę masła - wedle upodobań

  • Sól i pieprz

  • Łyżeczka cukru


No i co dalej?

  1. Szparagi i fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki i razem z groszkiem wrzucamy na około 5 minut do wrzącej, osolonej wody. Warto dodać do wody łyżeczkę cukru - spowoduje, że warzywa nie stracą swojego soczystego, zielonego koloru

  2. Wyławiamy warzywa do sitka - ale nie wylewamy wody - przyda się jeszcze do risotto. Zmniejszamy grzanie do minimum, a sitko z warzywami umieszczamy na garnku, tak żeby warzywa nam nie wyschły i zachowały temperaturę

  3. Do garnka wrzucamy ryż i 500 ml wrzątku (tego, który odstawiliśmy przed chwilą i nad którym odpoczywają sobie teraz warzywa

  4. Gotujemy ryż do czasu aż zmięknie. Co jakiś czas mieszamy i w razie potrzeby podlewamy wodą z gotowania warzyw

  5. W momencie kiedy ryż już jest prawie gotowy dodajemy masło, warzywa i przyprawiamy wedle upodobań. Delikatnie mieszamy i gotowe

  6. Zajadamy bez opamiętania


kulinarne perwersje 2018

Zdradzamy nasz sposób na to, jak sobie robić w życiu dobrze!

Wrzucamy pomysły na ruszt. Czasem własne, czasem cudze;) Czasem hand made, czasem pozwalamy innym się nakarmić..

Opowiadamy, słuchamy, pichcimy, Śmiejemy się, jemy i pijemy.

Przeważnie w towarzystwie, bo wtedy lepiej smakuje.

Ma być miło, na luzie:)

Pozdrawiamy,

Wojtek&Basia