Pyry z gzikiem - proste danie z Wielkopolski

W antrejce na ryczce stoją pyry w tytce, a dzisiaj dodatkowo stoi gzik. Czy ktoś wie co to znaczy? Dzisiaj mamy pyry z gzikiem!



Pyry z gzikiem to tradycyjna, regionalna potrawa z Wielkopolski, a nazwa wywodzi się z gwary poznańskiej. Wbrew obiegowej opinii w Poznaniu już się zbyt często nie słyszy regionalnej gwary i nie jest ona powszechnie wykorzystywana, za to jakiś czas temu powstał w niej zbiór felietonów, intrygująco zatytułowany „Blubry Starego Marycha”. To raczej ciekawostka kulturowo-historyczna, ponieważ myślę, że w dzisiejszych czasach mało kto (nawet w Poznaniu) jest w stanie w 100% zrozumieć każde słowo.


Poznań w każdym razie jest dumny ze swojej gwary i dba o to, aby nie została ona zapomniana. Blubry Starego Marycha to jeden z przykładów, ale jest ich więcej. Na dodatek sam Stary Marych (postać całkowicie fikcyjna) dorobił się swojego pomnika w centralnym punkcie miasta!


Historia powstania tego pomnika jest dość ciekawa. Mniej więcej dwadzieścia lat temu w stolicy Wielkopolski ogłoszono plebiscyt „Poznaniak na cokół!”. Z wielu postaci, z których większość miała faktyczny wkład w rozwój miasta, jak między innymi Cyryl Ratajski, czy Edward Raczyński poznaniacy dokonali dość zaskakującego wyboru. Zwycięzcą plebiscytu został właśnie Stary Marych - postać z felietonów, która zasłynęła prawie wyłącznie tym, że posługiwała się gwarą poznańską. Tak zdecydowali sami mieszkańcy!


Pyry z gzikiem to dla mnie wspomnienie dzieciństwa, ale też danie, które idealnie nadaje się na każdą porę roku i które można bardzo szybko przygotować. Nie ma się co zastanawiać zbyt długo - najlepiej od razu przystąpić do działania!


Czego potrzeba?

  • 6-8 średnich ziemniaków

  • 250g twarogu

  • 200g śmietany 18%

  • Pęczek szczypiorku

  • Pół białej cebuli

  • Sól i pieprz do smaku

No i co dalej?

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Nie obieramy - gotujemy w mundurkach

  2. Do miseczki wrzucamy wszystkie pozostałe składniki - twaróg, śmietanę, pokrojoną w kosteczkę cebulę i szczypiorek (trochę szczypiorku zostawiamy do posypania na koniec, już na talerzu).

  3. Przyprawiamy solą i pieprzem i wszystko mieszamy

  4. Ugotowane ziemniaki przecinamy na połówki, przekładamy na talerze i nakładamy na nie twaróg ze śmietaną.

  5. Posypujemy szczypiorkiem i zajadamy bez opamiętania!




kulinarne perwersje 2018

Zdradzamy nasz sposób na to, jak sobie robić w życiu dobrze!

Wrzucamy pomysły na ruszt. Czasem własne, czasem cudze;) Czasem hand made, czasem pozwalamy innym się nakarmić..

Opowiadamy, słuchamy, pichcimy, Śmiejemy się, jemy i pijemy.

Przeważnie w towarzystwie, bo wtedy lepiej smakuje.

Ma być miło, na luzie:)

Pozdrawiamy,

Wojtek&Basia