Pollo al limone, czyli kurczak w sosie cytrynowym


Włosi mówią czasem, że znają swoje kurczaki (conosco i mieli polli) i kiedy to mówią wcale nie chodzi im o kurczaki, ponieważ oznacza to, że znają coś jak własną kieszeń. A Wy znacie kurczaki jak swoje kurczaki? A próbowaliście kiedyś kurczaka w sosie cytrynowym na bazie białego wina, czyli pollo al limone?



Czego potrzeba?

  • 500g piersi z kurczaka

  • Trochę mąki

  • 1 cytryna

  • 100 ml białego wina

  • 20g mąki ziemniaczanej

No i co dalej?

  1. Piersi z kurczaka kroimy w paski, solimy, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie do czasu aż się zarumienią

  2. Zdejmujemy kurczaki z patelni i wlewamy na nią ok. 150 ml wody, sok z cytryny, białe wino i dodajemy startą skórkę z cytryny

  3. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut - tak, żeby odparować alkohol z wina

  4. W międzyczasie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości wody i po kilku minutach dolewamy do sosu

  5. Dokładnie mieszamy, dodajemy z powrotem kurczaki i gotujemy jeszcze przez 10 minut

  6. Przekładamy na talerze i zajadamy bez opamiętania!

kulinarne perwersje 2018

Zdradzamy nasz sposób na to, jak sobie robić w życiu dobrze!

Wrzucamy pomysły na ruszt. Czasem własne, czasem cudze;) Czasem hand made, czasem pozwalamy innym się nakarmić..

Opowiadamy, słuchamy, pichcimy, Śmiejemy się, jemy i pijemy.

Przeważnie w towarzystwie, bo wtedy lepiej smakuje.

Ma być miło, na luzie:)

Pozdrawiamy,

Wojtek&Basia