Włosi mówią czasem, że znają swoje kurczaki (conosco i mieli polli) i kiedy to mówią wcale nie chodzi im o kurczaki, ponieważ oznacza to, że znają coś jak własną kieszeń. A Wy znacie kurczaki jak swoje kurczaki? A próbowaliście kiedyś kurczaka w sosie cytrynowym na bazie białego wina, czyli pollo al limone?

Czego potrzeba?
500g piersi z kurczaka
Trochę mąki
1 cytryna
100 ml białego wina
20g mąki ziemniaczanej
No i co dalej?
Piersi z kurczaka kroimy w paski, solimy, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie do czasu aż się zarumienią
Zdejmujemy kurczaki z patelni i wlewamy na nią ok. 150 ml wody, sok z cytryny, białe wino i dodajemy startą skórkę z cytryny
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut - tak, żeby odparować alkohol z wina
W międzyczasie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości wody i po kilku minutach dolewamy do sosu
Dokładnie mieszamy, dodajemy z powrotem kurczaki i gotujemy jeszcze przez 10 minut
Przekładamy na talerze i zajadamy bez opamiętania!