Placki ziemniaczane prawie jak u babci

Aktualizacja: 9 mar 2018

A co powiecie na #plackiziemniaczane z serem #ricotta, wędzonym łososiem, kaparami i koperkiem? My mówimy zdecydowane TAK! A co więcej i wilk syty i owca cała:) Bo bez dodatkowego wysiłku dla dzieciaków mogą być te same placki tylko z samym cukrem - nasze były zachwycone. Możliwa jest też wersja fit tego dania - wystarczy pozbyć się placka ziemniaczanego - zostaje tylko #serricotta, #wędzonyłosoś, #kapary i #koperek :) Taką wersję polecam na śniadanie! A Wy macie jakieś fajne pomysły na placki ziemniaczane?



Co potrzeba?

  • 1 kg ziemniaków

  • 3 szalotki

  • 2 jajka

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • Ser ricotta

  • trochę wędzonego łososia

  • świeży koperek

  • trochę kaparów


No i co dalej?

  1. Na początek trzeba zetrzeć ziemniaki - ręcznie lub lepiej za pomocą jakiegoś robota kuchennego. Starte ziemniaki wrzucamy do sitka, odsączamy z nadmiaru płynu i przekładamy do miski

  2. Dokładamy do tego pokrojoną cebulę, jajka, mąkę no i przyprawiamy solą/ pieprzem. Wszystko razem mieszamy i mamy masę gotową do smażenia

  3. Smażymy na gorącym oleju - tu wielkiej filozofii nie ma:)

  4. Po usmażeniu odsączamy na papierze kuchennym, układamy na talerzu z dodatkami (ricotta, wędzony łosoś, koperek, kapary) i zajadamy bez opamiętania:)


kulinarne perwersje 2018

Zdradzamy nasz sposób na to, jak sobie robić w życiu dobrze!

Wrzucamy pomysły na ruszt. Czasem własne, czasem cudze;) Czasem hand made, czasem pozwalamy innym się nakarmić..

Opowiadamy, słuchamy, pichcimy, Śmiejemy się, jemy i pijemy.

Przeważnie w towarzystwie, bo wtedy lepiej smakuje.

Ma być miło, na luzie:)

Pozdrawiamy,

Wojtek&Basia