A co powiecie na #plackiziemniaczane z serem #ricotta, wędzonym łososiem, kaparami i koperkiem? My mówimy zdecydowane TAK! A co więcej i wilk syty i owca cała:) Bo bez dodatkowego wysiłku dla dzieciaków mogą być te same placki tylko z samym cukrem - nasze były zachwycone. Możliwa jest też wersja fit tego dania - wystarczy pozbyć się placka ziemniaczanego - zostaje tylko #serricotta, #wędzonyłosoś, #kapary i #koperek :) Taką wersję polecam na śniadanie! A Wy macie jakieś fajne pomysły na placki ziemniaczane?

Co potrzeba?
1 kg ziemniaków
3 szalotki
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
Ser ricotta
trochę wędzonego łososia
świeży koperek
trochę kaparów
No i co dalej?
Na początek trzeba zetrzeć ziemniaki - ręcznie lub lepiej za pomocą jakiegoś robota kuchennego. Starte ziemniaki wrzucamy do sitka, odsączamy z nadmiaru płynu i przekładamy do miski
Dokładamy do tego pokrojoną cebulę, jajka, mąkę no i przyprawiamy solą/ pieprzem. Wszystko razem mieszamy i mamy masę gotową do smażenia
Smażymy na gorącym oleju - tu wielkiej filozofii nie ma:)
Po usmażeniu odsączamy na papierze kuchennym, układamy na talerzu z dodatkami (ricotta, wędzony łosoś, koperek, kapary) i zajadamy bez opamiętania:)