
Kwiaty cukinii są we Włoszech bardzo popularne podczas sezonu letniego, często przyrządzane z najrozmaitszymi nadzieniami i smażone na głębokim tłuszczu, ale świetnie też sprawdzają się jako dodatek do makaronu, ravioli oraz pizzy. W Polsce są ciągle raczej niedoceniane, ale coraz częściej spotykane w warzywniakach i na targowiskach. Tym, którzy jeszcze ich nie próbowali proponujemy rozpocząć przygodę od dodania ich do domowej pizzy - efekt murowany - zarówno wizualny jak i smakowy. Jeśli się na to zdecydujecie, to przygotowując ciasto na pizzę warto też pamiętać o właściwym doborze składników.
Stowarzyszenie, które walczy o przestrzeganie reguł produkcji prawdziwej pizzy neapolitańskiej (Associazione Verace Pizza Napoletana) dość dokładnie określa, jakie produkty powinny zostać wykorzystane do przygotowania ciasta. Najprościej sprawę ujmując mamy cztery składniki - mąkę, wodę, sól i drożdże - ale nie jest to takie proste, ponieważ dla każdego z nich określone zostały dodatkowe obostrzenia.
1. Mąka
Rafinowana mąka pszenna, typ „00”. Powinna mieć konsystencję porównywalną z pudrem, mieć biały kolor, być bardzo delikatna i pozbawiona otrębów.
Dopuszcza się dodatek mąki pszennej typu „1” pod warunkiem, że jej zawartość nie przekroczy 20%.
2. Woda
Musi być czysta i niegazowana, umiarkowanie twarda, o pH = 6-7 i temperaturze 16-22°C.
3. Sól
Preferowane jest wykorzystanie soli morskiej. Odgrywa ona kluczową rolę w procesie dojrzewania ciasta - to ona stymuluje rozwój bakterii oraz wzmacnia strukturę glutenu, nadając mu jednocześnie odpowiednią delikatność i właściwy kolor.
4. Drożdże
Należy wykorzystać świeże drożdże o kolorze beżowym, dość mdłym smaku i niskiej kwasowości. Dopuszczalne jest wykorzystanie drożdży suszonych, pod warunkiem, że nie zawierają żadnych sztucznych dodatków.
Wiadomo, że w domu trudno będzie zrobić pizzę nawet zbliżoną do tej prawdziwej, neapolitańskiej, ponieważ mało kto dysponuje opalanym drewnem piecem, w którym można osiągnąć odpowiednią temperaturę. Nie zmienia to jednak faktu, że warto stosować się do wszystkich pozostałych zasad i próbować osiągnąć efekt jak najbardziej zbliżony!
Czego potrzeba?
Ciasto - składniki na cztery pizze
1/3 kostki świeżych drożdży
1 kg mąki pszennej (typ „00”)
600 ml wody
1 łyżeczka cukru
Oliwa z oliwek (duży chlust, opcjonalnie)
Dodatki - składniki na jedną pizzę
Ok. 100 ml passaty pomidorowej
1 płaska łyżeczka suszonego oregano (opcjonalnie)
100g sera mozzarella
6-8 świeżych kwiatów cukinii
No i co dalej?
Drożdże z łyżeczką cukru rozpuszczamy w kubku z ok. 200 ml ciepłej wody i odstawiamy na 10-15 minut - aż zacznie się pienić
Do mąki dodajemy 2-3 szczypty soli i duży chlust oliwy z oliwek
Łączymy mąkę z drożdżami, resztą wody i ugniatamy na kulkę - aż będzie miała jednolitą konsystencję i będzie sprężysta. Jeśli potrzeba dodajemy trochę wody lub trochę mąki
Odstawiam kulkę na co najmniej sześć godzin żeby dojrzała (w lodówce)
Rozgrzewamy piekarnik na maksa - ile fabryka dała (zwykle będzie to 250°C, ale są też takie domowe piekarniki, gdzie maks to 300°C)
Jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy, piekarnik rozgrzewamy z kamieniem, tak żeby on też się dobrze rozgrzał. Najlepiej potrzymać go w gorącym piekarniku min. 40 minut zanim zaczniemy piec pizzę
Rozgniatamy i rozciągamy ciasto dłońmi w taki sposób, aby utworzyć z nich okrągłe placki (można sobie pomóc w tym procesie używając wałka, ale tak naprawdę to nie powinno się tego robić)
Na placku rozprowadzamy passatę pomidorową wymieszaną z oregano, nakładamy starty ser mozzarella i układamy kwiaty cukinii (z których najpierw należy usunąć pręciki)
Ciasto wstawiamy do pieca na ok. 10 minut (jeśli pieczemy bez kamienia w temperaturze 250°C)
Wyjmujemy pizzę z pieca i zajadamy bez opamiętania!
