Pizza jakiej nie znacie - zupełnie inna niż wszystkie🙂

Ustaliliśmy już jakiś czas temu, że dynia i rozmaryn to całkiem niezły duet, a w połączeniu z białym winem tworzą doskonale i wesołe trio... no i jest - pizza bianca con zucca e gorgonzola (czyli w kwartecie z gorgonzolą😀). We Włoszech nigdy dotąd nie spotkałem pizzy z dynią, a inspirację znalazłem w jednej z warszawskich pizzerii (Tutto Bene). Trochę poszperałem i okazuje się, że podczas sezonu dyniowego Włosi jak najbardziej zajadają się takimi pizzami.
Pizza bianca to swoją drogą specjał włoski, który niezmiernie rzadko spotykany jest w restauracjach i pizzeriach poza Półwyspem Apenińskim. Niestety większość ludzi uważa, że na pizzy musi być sos pomidorowy... na szczęście czasem okazuje się, że nawet większość nie ma racji...🙂
Ciasto - czego potrzeba? (składniki na cztery pizze)
1/3 kostki świeżych drożdży
1 kg mąki pszennej (typ minimum 300)
600 ml wody
1 łyżeczka cukru
Oliwa z oliwek (duży chlust)
Dodatki - czego potrzeba? (składniki na jedną pizzę)
Garść startego sera mozzarella
200g dyni
Pół szalotki
Mała gałązka rozmarynu
25g sera gorgonzola
Kilka listków bazylii
50 ml białego wina
Słodki ocet balsamiczny (my wykorzystaliśmy 10 letni i doskonale się wkomponował)
No i co dalej?
Drożdże z łyżeczką cukru rozpuszczamy w kubku z ok. 200 ml ciepłej wody i odstawiamy na 10-15 minut - aż zacznie się pienić
Do mąki dodajemy 2-3 szczypty soli i duży chlust oliwy z oliwek
Łączymy mąkę z drożdżami, resztą wody i ugniatamy na kulkę - aż będzie miała jednolitą konsystencję i będzie sprężysta. Jeśli potrzeba dodajemy trochę wody lub trochę mąki
Odstawiamy kulkę na co najmniej 24h, żeby dojrzała (w lodówce)
Czekamy te 24h
Rozgrzewamy piekarnik na maksa - ile fabryka dała (zwykle będzie to 250 st. C)
Jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy, piekarnik rozgrzewamy z kamieniem, tak żeby on też się dobrze rozgrzał. Najlepiej potrzymać go w gorącym piekarniku min. 40 minut zanim zaczniemy piec pizzę
Na rozgrzaną oliwę (na patelni oczywiście) wrzucamy posiekaną szalotkę.
Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w kosteczkę dynię i gałązkę rozmarynu. Zalewamy białym winem i dusimy przez około 20 minut.
Formujemy ciasto na placki
Pizzę posypujemy startym serem mozzarella, nakładamy dynię i pokrojony w kosteczki ser gorgonzola
Wyjmujemy pizzę z pieca, skrapiamy octem balsamicznym, posypujemy listkami bazylii i... zajadamy bez opamiętania.