Pizza bianca con zucca e gorgonzola

Pizza jakiej nie znacie - zupełnie inna niż wszystkie🙂


Ustaliliśmy już jakiś czas temu, że dynia i rozmaryn to całkiem niezły duet, a w połączeniu z białym winem tworzą doskonale i wesołe trio... no i jest - pizza bianca con zucca e gorgonzola (czyli w kwartecie z gorgonzolą😀). We Włoszech nigdy dotąd nie spotkałem pizzy z dynią, a inspirację znalazłem w jednej z warszawskich pizzerii (Tutto Bene). Trochę poszperałem i okazuje się, że podczas sezonu dyniowego Włosi jak najbardziej zajadają się takimi pizzami.


Pizza bianca to swoją drogą specjał włoski, który niezmiernie rzadko spotykany jest w restauracjach i pizzeriach poza Półwyspem Apenińskim. Niestety większość ludzi uważa, że na pizzy musi być sos pomidorowy... na szczęście czasem okazuje się, że nawet większość nie ma racji...🙂


Ciasto - czego potrzeba? (składniki na cztery pizze)

  • 1/3 kostki świeżych drożdży

  • 1 kg mąki pszennej (typ minimum 300)

  • 600 ml wody

  • 1 łyżeczka cukru

  • Oliwa z oliwek (duży chlust)

Dodatki - czego potrzeba? (składniki na jedną pizzę)

  • Garść startego sera mozzarella

  • 200g dyni

  • Pół szalotki

  • Mała gałązka rozmarynu

  • 25g sera gorgonzola

  • Kilka listków bazylii

  • 50 ml białego wina

  • Słodki ocet balsamiczny (my wykorzystaliśmy 10 letni i doskonale się wkomponował)

No i co dalej?

  1. Drożdże z łyżeczką cukru rozpuszczamy w kubku z ok. 200 ml ciepłej wody i odstawiamy na 10-15 minut - aż zacznie się pienić

  2. Do mąki dodajemy 2-3 szczypty soli i duży chlust oliwy z oliwek

  3. Łączymy mąkę z drożdżami, resztą wody i ugniatamy na kulkę - aż będzie miała jednolitą konsystencję i będzie sprężysta. Jeśli potrzeba dodajemy trochę wody lub trochę mąki

  4. Odstawiamy kulkę na co najmniej 24h, żeby dojrzała (w lodówce)

  5. Czekamy te 24h

  6. Rozgrzewamy piekarnik na maksa - ile fabryka dała (zwykle będzie to 250 st. C)

  7. Jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy, piekarnik rozgrzewamy z kamieniem, tak żeby on też się dobrze rozgrzał. Najlepiej potrzymać go w gorącym piekarniku min. 40 minut zanim zaczniemy piec pizzę

  8. Na rozgrzaną oliwę (na patelni oczywiście) wrzucamy posiekaną szalotkę.

  9. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w kosteczkę dynię i gałązkę rozmarynu. Zalewamy białym winem i dusimy przez około 20 minut.

  10. Formujemy ciasto na placki

  11. Pizzę posypujemy startym serem mozzarella, nakładamy dynię i pokrojony w kosteczki ser gorgonzola

  12. Wyjmujemy pizzę z pieca, skrapiamy octem balsamicznym, posypujemy listkami bazylii i... zajadamy bez opamiętania.

kulinarne perwersje 2018

Zdradzamy nasz sposób na to, jak sobie robić w życiu dobrze!

Wrzucamy pomysły na ruszt. Czasem własne, czasem cudze;) Czasem hand made, czasem pozwalamy innym się nakarmić..

Opowiadamy, słuchamy, pichcimy, Śmiejemy się, jemy i pijemy.

Przeważnie w towarzystwie, bo wtedy lepiej smakuje.

Ma być miło, na luzie:)

Pozdrawiamy,

Wojtek&Basia