Pecorino Romano - ser Rzymskich legionistów

Co jedli rzymscy legioniści 2000 lat temu? Pecorino Romano dla matek karmiących? Prohibicja w Rzymie 100 lat temu?

Przedstawiamy Pecorino Romano.


Wojsko rzymskie liczyło w czasach swojej świetności prawie 750 000 żołnierzy, czyli mniej więcej 7 razy więcej niż polska armia obecnie. Biorąc pod uwagę, że było to jakieś 2000 lat temu armia rzymska stanowiła naprawdę olbrzymią potęgę, ale utrzymanie takiej armii wymagało też bardzo zaawansowanej logistyki (m.in. jeśli chodzi o wyżywienie). A co jedli rzymscy legioniści? Głównie zboże, a właściwie to zupę farro - czyli w przybliżeniu właśnie napęczniałe w wodzie zboże (taka powiedzmy prosta owsianka). Do tego czasem trafiało się mięso i co ciekawe w pewnym momencie również 27g sera, który można nazwać pradziadkiem dzisiejszego Pecorino Romano. Tak wówczas wymyślono, że 27g to dokładnie tyle ile potrzeba, żeby dodać żołnierzom sił do walki.

W Starożytnym Rzymie Pecorino Romano miał też inne ciekawe zastosowanie. Wiecie kto to jest mamka? Profesja mamki rozwinęła się w Starożytnym Rzymie ponad 2000 lat temu. Bardzo popularnym zwyczajem w tamtym czasie było zatrudnianie mamki do karmienia dzieci piersią. W wyższych klasach wierzono, że pozwalało to kobiecie zachować urodę, nie przemęczać się i szybciej wrócić do społeczeństwa. Zatrudnianie mamek popularne było również wśród uboższych rodzin, jednak z innego powodu - głównie kiedy matka umarła lub musiała wrócić do pracy. Powstały nawet opracowania opisujące jak wybrać właściwą mamkę. Można się z nich dowiedzieć, że głównie powinna być czysta, zdrowa i nie mieć skłonności do picia alkoholu… wow!! Jak oni na to wpadli! Oprócz tych oczywistych przesłanek znaleźć tam można również inne wskazówki - m.in. taką, że mamce powinno się podawać ser, aby wzbogacić wytwarzane przez nią mleko. A jaki ser? Jestem pewien, że już wiecie!

Pecorino Romano produkowany jest od tego czasu nieprzerwanie, ale trochę ponad 100 lat temu przeszedł kryzys. Rzym wprowadził prohibicję na solone sery. Dlaczego? Ciężko powiedzieć, ale spowodowało to, że produkcja Pecorino Romano przeniosła się również do Toskanii i na Sardynię - i na przekór nazwie - ser ten produkowany jest tam do dzisiaj (choć każdy z tych regionów ma również swój ser pecorino z oznaczeniem PDO - Pecorino Sardo i Pecorino Toscano - są to jednak inne sery i o nich napiszemy innym razem).

Pecorino Romano to jeden z najpopularniejszych włoskich serów na całym świecie (obok Parmigiano Reggiano i Grana Padano) - obecnie tylko na eksport produkowanych jest mniej więcej 20 milionów kilogramów tego sera rocznie (z czego 90% trafia do USA). Najbardziej znane klasyki z Pecorino Romano to Spaghetti alla Carbonara i Bucatini all’amatricana… ale nie tylko! My uwielbiamy ten ser jako dodatek do prawie wszystkiego!

kulinarne perwersje 2018

Zdradzamy nasz sposób na to, jak sobie robić w życiu dobrze!

Wrzucamy pomysły na ruszt. Czasem własne, czasem cudze;) Czasem hand made, czasem pozwalamy innym się nakarmić..

Opowiadamy, słuchamy, pichcimy, Śmiejemy się, jemy i pijemy.

Przeważnie w towarzystwie, bo wtedy lepiej smakuje.

Ma być miło, na luzie:)

Pozdrawiamy,

Wojtek&Basia