Ogórkowy koktail dla zdrowia i urody

Ogórek jest jedną z najstarszych roślin uprawnych i wg badaczy znany jest od 3tys lat. To roślina z rodziny dyniowatych tak jak dynia, tykwa, czy arbuz. Ponieważ w 96% składa się z wody jest idealny na upał. Tym bardziej, że temperatura miąższu utrzymuje się na poziomie 6 stopni niższym niż temperatura otoczenia! Zawierają w składzie askorbinazę (enzym rozkładający witaminę C), dlatego tradycyjne połączenie go z pomidorem może być uzasadnione jedynie walorami smakowymi. UWAGA! Chyba że dodamy do tego kwaśny sos (np vinegret) i obowiązkowo przed dodaniem ogórka do sałatki. Askorbinaza dezaktywuje się w środowisku kwaśnym. Jest bogaty w związki o odczynie zasadowym, i cudownie odkwasza organizm. Najlepiej spożywać go ze skórką, bo ta zawiera cenny błonnik. Wymieniać dalej? My kochamy ogórki za smak, efekt orzeźwienia, lekkość i szerokie zastosowanie w kuchni.



Dziś proponujemy orzeźwiający koktail z owoców cytrusowych na bazie zielonego ogórka.


Co potrzeba?


1 ogórek

1 cytryna

1 pomarańcza

Liście mięty


No i co dalej?

  1. Wyciskamy sok z cytrusów i przelewamy go do wysokiego naczynia

  2. Blendujemy resztę składników z sokiem na gładką masę

  3. Dla smakoszy - polecam dodać odrobinę zielonego koperku:)



NA ZDROWIE!

kulinarne perwersje 2018

Zdradzamy nasz sposób na to, jak sobie robić w życiu dobrze!

Wrzucamy pomysły na ruszt. Czasem własne, czasem cudze;) Czasem hand made, czasem pozwalamy innym się nakarmić..

Opowiadamy, słuchamy, pichcimy, Śmiejemy się, jemy i pijemy.

Przeważnie w towarzystwie, bo wtedy lepiej smakuje.

Ma być miło, na luzie:)

Pozdrawiamy,

Wojtek&Basia