Mozzarella con arancia e anchois, czyli potrawa dla odważnych!


Do odważnych świat należy, a udane eksperymenty mogą każdego zaskoczyć efektem. Tak było we Florencji prawie osiemset lat temu, kiedy wbrew całemu brutalnemu światu ustanowiono tam republikę i tak samo będzie jeśli przełamiecie swoje uprzedzenia i spróbujecie połączyć mozzarellę z pomarańczą, anchois i pietruszką!



Jeden z florenckich eksperymentów polegał na tym, że mniej więcej osiemset lat temu wprowadzony został nowy ustrój, zupełnie odmienny od tych, które obecne były we wszystkich sąsiadujących krajach. Jeszcze bardziej ciekawym eksperymentem było określenie osób, którym przysługiwało prawo głosu. Otóż w wyborach mogli brać udział wyłącznie członkowie cechów powyżej trzydziestego roku życia, ale… z wyjątkiem bankrutów i tych, którzy nierzetelnie regulowali swoje długi!


Można powiedzieć, że w tamtych czasach Florencją rządził pieniądz, ale ciekawe czy takie podejście sprawdziłoby się w dzisiejszych czasach… Pewnie się tego nigdy nie dowiemy, ale za to dużym wyzwanie nie powinno być spróbowanie mozzarelli z pomarańczą i anchois!


Czego potrzeba?

  • 1 kulka sera mozzarella

  • 1 pomarańcza

  • Kilka filetów anchois

  • 1 ostra papryczka

  • 1-2 łodygi świeżej pietruszki


No i co dalej?

  1. Mozzarellę kroimy w plasterki i układamy jeden obok drugiego

  2. Na wierzchu układamy pokrojoną w filety pomarańcze i filety anchois

  3. Posypujemy drobno posiekaną papryczką chilli i pietruszką

  4. Zajadamy bez opamiętania!

kulinarne perwersje 2018

Zdradzamy nasz sposób na to, jak sobie robić w życiu dobrze!

Wrzucamy pomysły na ruszt. Czasem własne, czasem cudze;) Czasem hand made, czasem pozwalamy innym się nakarmić..

Opowiadamy, słuchamy, pichcimy, Śmiejemy się, jemy i pijemy.

Przeważnie w towarzystwie, bo wtedy lepiej smakuje.

Ma być miło, na luzie:)

Pozdrawiamy,

Wojtek&Basia