Mascarpone - książę Lombardii

Aktualizacja: 9 mar 2018

Kłaniajcie się w pół, bo oto przed Wami królewski brat włoskich białych serów, książę Lombardii - #Mascarpone. Niby biały, a jednak inny. Rzec by można - jedyny w swoim rodzaju!



Od innych białych serów wyróżnia się tym, że jest robiony nie z mleka, a śmietanki! I to właśnie temu zawdzięcza ten pyszny maślany smak i kremową konsystencję. No i kaloryczność..no niestety….wszystko co dobre…musi mieć kalorie. I to dużo:) Jest bardziej słodki, a świetnie gra również w wersji wytrawnej. Dla mnie mistrzostwo smaku i zwykle nie mogę zapanować nad łakomstwem:)


Czyli podsumowując. Dobre mascarpone musi być gęste, kremowe, mieć posmak maślano-śmietankowy z nutką słodyczy. Uważajcie, bo mascarpone łatwo wchłania zapachy, ale też szybko kwaśnieje - nie lubi stać długo w lodówce. A już na pewno nie otwarte!


Propozycja na danie z mascarpone? No oczywiście - będzie po włosku. A co? Dowiecie się wkrótce!


Jesteśmy też otwarci na Wasze propozycje!


kulinarne perwersje 2018

Zdradzamy nasz sposób na to, jak sobie robić w życiu dobrze!

Wrzucamy pomysły na ruszt. Czasem własne, czasem cudze;) Czasem hand made, czasem pozwalamy innym się nakarmić..

Opowiadamy, słuchamy, pichcimy, Śmiejemy się, jemy i pijemy.

Przeważnie w towarzystwie, bo wtedy lepiej smakuje.

Ma być miło, na luzie:)

Pozdrawiamy,

Wojtek&Basia