Marmellata di arance - sposób na zagospodarowanie nadmiaru owoców

Według starego sycylijskiego powiedzenia, jeśli ktoś uprawia pomarańcze, to prawdopodobnie ma tyle problemów, że może nie okazywać zrozumienia dla trudnej sytuacji innych osób („Aranci, aranci, cu havi guai si li chianci”). Doceńmy to, że nie musimy ich uprawiać, że możemy je kupić praktycznie w każdym sklepie i że możemy z nich zrobić pyszny dżem.



Samo powiedzenie wykorzystywane jest obecnie w odniesieniu do osób, które skupiają się wyłącznie na sobie i swoich problemach, za to w nosie mają to co dzieje się dookoła.


Czego potrzeba?


  • 1 kg pomarańczy

  • 1/2 kg cukru


No i co dalej?


  1. Dokładnie obieramy pomarańcze, tak aby całkowicie pozbyć się białej, gorzkiej warstwy

  2. Każdą pomarańczę kroimy na dość spore kawałki i wrzucamy do garnka

  3. Dodajemy cukier i na wolnym ogniu podgrzewamy do całkowitego jego rozpuszczenia, gotujemy przez około 20-30 minut

  4. Przekładamy gorący dżem do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia odwrócone „do góry nogami”

  5. Odstawiamy na kilka dni w chłodne miejsce, za to potem zajadamy bez opamiętania!






kulinarne perwersje 2018

Zdradzamy nasz sposób na to, jak sobie robić w życiu dobrze!

Wrzucamy pomysły na ruszt. Czasem własne, czasem cudze;) Czasem hand made, czasem pozwalamy innym się nakarmić..

Opowiadamy, słuchamy, pichcimy, Śmiejemy się, jemy i pijemy.

Przeważnie w towarzystwie, bo wtedy lepiej smakuje.

Ma być miło, na luzie:)

Pozdrawiamy,

Wojtek&Basia