Mafaldine w kremowym sosie cykoriowym z boczkiem - makaron dla smakoszy!


Napoleon próbował kiedyś przekonać Europejczyków, że spokojnie można żyć bez kawy, popijając codziennie wyśmienity wywar na bazie korzeni cykorii. Twierdził też, że „lepiej, aby kobiety obracały igłą niż językiem”, a wracając z wyprawy wojennej do ukochanej Józefiny miał kiedyś napisać w liście tak: „Jutro wieczorem wracam do Paryża. Nie myj się”. To i tak jedne z mniej kontrowersyjnych stwierdzeń, które są mu przypisywane, co nie powinno dziwić, biorąc pod uwagę, że przypisuje mu się odpowiedzialność za śmierć około trzech milionów ludzi. W każdym razie zaczynamy od makaronu mafaldine w kremowym sosie cykoriowym z boczkiem.


Cykoria jest ciągle dość niszowym warzywem w naszym kraju, ale jednak konsekwentnie, powoli zdobywa coraz większą popularność. Była znana już w starożytności, ale najczęściej w dzisiejszych czasach spotykana odmiana sałatowa jest dużo, dużo młodsza i pochodzi z... Belgii!


Według belgijskiej legendy, lokalny farmer miał kiedyś po zakończonych zbiorach cykorii wrzucić jej korzenie do swojej piwnicy. Najprawdopodobniej chciał z nich zrobić kawę (o tym za chwilę), ale sprawę zaniedbał i o korzeniach zapomniał. Po jakimś czasie zszedł do piwnicy i przypadkiem zorientował się, że wyrastają z nich białe liście, które na dodatek są jadalne i całkiem oryginalne w smaku, choć trochę gorzkie. Tak właśnie miała powstać cykoria sałatowa (włoska nazwa to indivia i jest to coś zupełnie innego niż radicchio!).


Sekret uprawy tej odmiany polega na tym, że musi ona rosnąć w ciemności. Jeśli dotrze do niej zbyt dużo promieni słonecznych, nabierze ona zielonego koloru i stanie się nadmiernie gorzka.


Miało być jeszcze o dość szczególnym naparze promowanym przez wielkiego małego człowieka. Już dawno temu ludzie zorientowali się, że z korzeni cykorii można przygotować napój o zbliżonej charakterystyce do kawy, która to z kolei często w historii bywała bardzo droga lub trudno dostępna. Największą popularność „kawa" z cykorii miała zdobyć za sprawą samego Napoleona, który podobno nawoływał Europejczyków do spożywania lokalnych produktów i przyczyniania się w ten sposób do ekonomicznego osłabiania Imperium Brytyjskiego. W tym właśnie celu miał popularyzować również kawę z korzeni cykorii.


A na koniec - w bonusie - będzie słynna zagadka tego samego wielkiego wodza o małym wzroście (zupełnie niezwiązana z cykorią i do tego trochę zmodyfikowana, żeby trudniej było zapytać wujka Google o pomoc). Uwaga, oto ona: co to za złodziej, który kradnie nie łamiąc prawa, a pomimo tego zabiera ludziom to co dla nich najcenniejsze? Znacie odpowiedź?


Znacie czy nie, poniżej znajdziecie przepis na makaron w kremowym sosie cykoriowym z boczkiem!


Czego potrzeba?

  • 300g makaronu Mafaldine

  • 300g porów

  • 300g cykorii

  • 2-3 szalotki

  • 2 ząbki czosnku

  • 100g boczku

  • 100 ml białego wina

  • 100g śmietany 36%

  • Mała garść orzechów włoskich

No i co dalej?

  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej drobno pokrojone szalotki i czosnek

  2. Po kilku minutach dodajemy pokrojony por i cykorię, smażymy do czasu aż całkowicie zmiękną - pod przykryciem, co jakiś czas mieszając

  3. Przyprawiamy solą i pieprzem, dolewamy białe wino i dusimy przez około 10 minut

  4. Na patelni obok podsmażamy boczek

  5. 2/3 warzyw przekładamy do miski, dodajemy śmietanę i miksujemy na gładki krem. Przekładamy z powrotem na patelnię i dorzucamy boczek.

  6. Dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy

  7. Przekładamy na talerze, posypujemy orzechami i zajadamy bez opamiętania!

kulinarne perwersje 2018

Zdradzamy nasz sposób na to, jak sobie robić w życiu dobrze!

Wrzucamy pomysły na ruszt. Czasem własne, czasem cudze;) Czasem hand made, czasem pozwalamy innym się nakarmić..

Opowiadamy, słuchamy, pichcimy, Śmiejemy się, jemy i pijemy.

Przeważnie w towarzystwie, bo wtedy lepiej smakuje.

Ma być miło, na luzie:)

Pozdrawiamy,

Wojtek&Basia