Lody z awokado - bez cukru!

Doskonałe na upalne dni, proste w przygotowaniu, a jednak nie takie do końca oczywiste. Przygotowanie zajmuje jakieś 15 minut plus czas zamrażania. Efekt jest tak samo wielką uciechą dla dzieci jak i dla dorosłych. U nas jak zwykle w wersji odwróconej - rożkiem do góry, podajemy z pokruszonymi ciasteczkami, orzeszkami pinii i suszonym chilli. Druga opcja to podanie po prostu ze świeżymi listkami mięty. Dla nas rewelacja! Zbliżają się podobno gorące dni, więc radzimy zaopatrzyć się w składniki i specjalnie długo nie zwlekać.



Do domowej produkcji zdecydowanie polecamy wykorzystanie specjalnej maszynki do lodów - dzięki niej w zamrażanej masie nie wytrącą się kryształki lodu, a lody, które powstaną będą bardziej puszyste. Bez maszynki też można, ale wtedy podczas zamrażania trzeba co jakiś czas dobrze całość zamieszać.


Co potrzeba?

  • 6 awokado

  • 100g miodu

  • 100 ml mleka kokosowego

  • Spora szczypta soli

  • 2 łyżeczki soku z cytryny albo limonki (my użyliśmy cytryny)


No i co dalej?

  1. Do miseczki wkładamy miąższ z awokado, miód, wlewamy mleko kokosowe i sok z cytryny.

  2. Przyprawiamy solą i porządnie miksujemy

  3. Zamrażamy w maszynce do robienia lodów lub zakrywamy miskę folią i do zamrażarki

  4. Jeśli nie mamy maszynki do lodów, co jakiś czas wyjmujemy miskę z zamrażarki i miksujemy

  5. Zajadamy oczywiście bez opamiętania!


kulinarne perwersje 2018

Zdradzamy nasz sposób na to, jak sobie robić w życiu dobrze!

Wrzucamy pomysły na ruszt. Czasem własne, czasem cudze;) Czasem hand made, czasem pozwalamy innym się nakarmić..

Opowiadamy, słuchamy, pichcimy, Śmiejemy się, jemy i pijemy.

Przeważnie w towarzystwie, bo wtedy lepiej smakuje.

Ma być miło, na luzie:)

Pozdrawiamy,

Wojtek&Basia