Kofta wołowa w curry - przepis na szybkie i aromatyczne danie - do zrobienia w 20-30 minut. U nas z daniami tego typu jest tylko jeden problem - nikt poza mną nie lubi pikantnych potraw i każda śladowa ilość papryczki chilli potrawę dyskwalifikuje. W związku z tym mam dwie możliwości - nie dodawać papryczek i zajadać z całą rodziną albo wrzucić papryczki i zjeść wszystko samemu. Tym razem postawiłem na tę drugą opcję:)

Jako dodatek świetnie sprawdzi się ryż (nie risotto😉) z zielonymi warzywami, który był u nas na blogu jakiś czas temu. Przepis znajdziecie tutaj -> https://www.kulinarneperwersje.pl/kulinarneperwersje/risotto-z-zielonymi-warzywami
Tutaj jest przepis na kofty:
I zostaje już tylko przygotowanie curry.
Co potrzeba?
4 pomidory
2-3 łyżki passaty pomidorowej
Jogurt naturalny
Kawałek imbiru (ok. 30g)
2 dymki
1 łyżeczka miodu
200 ml mleka kokosowego
2 łyżeczki pasty curry
1 papryczka chilli
Pęczek pietruszki lub kolendry (albo inne świeże zioła)
Sól i pieprz do smaku
No i co dalej?
Pomidory miksujemy w blenderze
Dodajemy passatę pomidorową, obrany imbir, dymki, mód, pastę curry i papryczkę chilli, przyprawiamy solą i pieprzem i znowu miksujemy
Powstały sos przelewamy na patelnię i dodajemy kofty wołowe. Wszystko razem podgrzewamy i przez kilka minut gotujemy jeszcze całość na małym ogniu
Przekładamy do miseczek, dodajemy trochę jogurtu naturalnego i posypujemy świeżymi ziołami
Zajadamy bez opamiętania!
