Karczochy na stół, ale już!

Aktualizacja: 9 mar 2018

Ni to warzywo ni to chwast. Tak naprawdę to rodzaj ostu, więc w sumie chwastu. Ale jakie to ma znaczenie, skoro odchudza??? I dlaczego w Polsce jest tak mało spopularyzowane jedzenie karczochów skoro odchudzają, a do tego są pyszne i takie zdrowe jak mówią?? No ja się pytam, no!


We Włoszech to się je na porządku dziennym, a najpyszniejsze wydanie ulubione przez lokalesów to carciofi alla giudea [nie próbowaliśmy jeszcze tego sami przyrządzać, więc wskazówek żadnych na tę chwilę nie mamy]

Spotkaliśmy się z naprawdę różnymi formami podania, co tylko utwierdziło nas w przekonaniu, że w przygotowaniu karczochów może ograniczyć jedynie wyobraźnia. W tym poście chcemy podpowiedzieć jak się z tym cudem natury (odchudzającym😂) należy obchodzić. O właściwościach karczocha można napisać książkę, o przepisach na jego podanie pewnie też. Poniżej kilka uniwersalnych informacji, które z pewnością się Wam przydadzą:

1. #Karczochy rosną przez cały rok. W Polsce na targu szukajcie ich późną wiosną, bądź najlepiej - latem. Poza tym zdarzają się w niektórych marketach.

2. Nie dajcie się nabrać na rozwinięte dojrzałe karczochy. Dobry karczoch musi mieć główkę sztywną, liście są sztywne, dość ściśle zamknięte i mają hmmm świeży kolor (nie są zbrązowiałe).

3. Jeśli jest taka możliwość - kupujcie te sztuki z łodygami. Pozwalają dłużej utrzymać świeżość karczocha, gdy zanurzy się je w wodzie jak kwiat. Obrane łodygi można jeść i te świeże bywają naprawdę smaczne. Jeśli kupicie karczocha bez łodygi i nie macie od razu na niego pomysłu, schowajcie go zawiniętego w folię do lodówki.

4. Małe, delikatne karczoszki można jeść na surowo, a najlepiej polać je oliwą z dodatkiem czosnku. Koniecznie posypać pietruchą - mniam😋!

5. Większe okazy należy obrać, a potem można gotować (w wodzie, czy na parze), smażyć, piec, dusić, czyli hulaj dusza

6. UWAGA! Obrane karczochy szybko ciemnieją, więc trzeba je szybko zanurzyć w soku z cytryny.

Dawno temu karczochy były uznawane za afrodyzjak i kobietom nie wolno im było spożywać. Prawda to czy mit, jedno jest pewne - coś w sobie mają i nie można przejść obok nich obojętnie. My będziemy na nie w Polsce polować i zaproponujemy Wam nasz pomysł na danie z karczochem.

A może macie swoje utarte sposoby przyrządzania karczochów? Podzielcie się z nami!👍


kulinarne perwersje 2018

Zdradzamy nasz sposób na to, jak sobie robić w życiu dobrze!

Wrzucamy pomysły na ruszt. Czasem własne, czasem cudze;) Czasem hand made, czasem pozwalamy innym się nakarmić..

Opowiadamy, słuchamy, pichcimy, Śmiejemy się, jemy i pijemy.

Przeważnie w towarzystwie, bo wtedy lepiej smakuje.

Ma być miło, na luzie:)

Pozdrawiamy,

Wojtek&Basia