Kamień - sposób na włoską pizzę

Aktualizacja: 9 mar 2018

Dla nas hit. Proste narzędzie, łatwo dostępne, a jednak nie tak popularne w domowych kuchniach. Gwarantuje wrażenia, że tylko żal ściska, że wcześniej na to nie wpadliśmy. Mowa oczywiście o kamieniu do pizzy. Bywają okrągłe i prostokątne, duże i małe, grubsze, cieńsze, z granitu, ceramiki, bądź szamotu. Są też wulkaniczne.


Nasz #KamieńDoPizzy jest okrągły duży, gruby 35mm, z szamotu i sprawdza się świetnie. Dla nas to ciągle nowość, ale już z niego na pewno nie zrezygnujemy. A dlaczego? 1. Pizza piecze się w 5 min 😯 2. Zapewnia kruchość ciasta 😋 3. W domu pachnie jak we włoskiej pizzerii😍 I koniec.


A jak już taki kamień nabędziecie to…


Po pierwsze: dobrze wiedzieć jak go użyć:)


- Kamień układacie wysoko, ok 15cm od górnej grzałki - Nastawiasz max temp w piekarniku - Podgrzewasz kamień przez ok pół godziny (w zal od grubości ten czas może być różny; czytajcie wskazówki producenta!)

- Uformowaną pizzę wkładasz na kamień przy pomocy łopatki (jak na zdjęciu; tak najłatwiej! Często dodawana do kompletu z kamieniem) - zadbaj, aby na łopatce było wystarczająco mąki, aby ciasto zsunęło się na kamień. - Pieczesz ok 5 min


Po drugie: dobrze wiedzieć jak o niego zadbać:


- Nie serwujcie mu szoków termicznych

- Nie traktujcie go detergentami - Dajcie mu czas na ostygnięcie, dopiero potem zabierzcie się za czyszczenie (wodą, bądź suchą ściereczką)


Będziemy testować dalej i dalej dzielić się kolejnymi wrażeniami. Czuję, że niedługo urośnie na nim jakieś smaczne pieczywko:)



kulinarne perwersje 2018

Zdradzamy nasz sposób na to, jak sobie robić w życiu dobrze!

Wrzucamy pomysły na ruszt. Czasem własne, czasem cudze;) Czasem hand made, czasem pozwalamy innym się nakarmić..

Opowiadamy, słuchamy, pichcimy, Śmiejemy się, jemy i pijemy.

Przeważnie w towarzystwie, bo wtedy lepiej smakuje.

Ma być miło, na luzie:)

Pozdrawiamy,

Wojtek&Basia