Jajecznica zwykła niezwykła, czyli 7 wskazówek jak z kilku jajek zrobić coś wyjątkowego i kremowego... ponieważ jajecznica jajecznicy nierówna (czasem nawet bardzo, bardzo nierówna), a wcale wiele nie potrzeba, żeby była wyjątkowa!

Jajek nie mieszamy przed wlaniem na patelnię - wbijamy je w całości
Jajek nie wrzucamy na rozgrzane masło, tylko razem z tym masłem na zimną patelnię
Nie solimy jajek od razu, tylko tuż przed podaniem
Kremowa jajecznica wymaga uwagi tyle co risotto - praktycznie cały czas ją mieszamy
Podgrzewamy na bardzo małym ogniu i co jakiś czas ją z niego na chwilę zdejmujemy - cały czas mieszając (po zdjęciu jajecznica cały czas dochodzi na gorącej patelni). Można ją zdjąć z ognia nawet 3-4 razy
Kiedy jajecznica już jest gotowa, po zdjęciu z kuchenki dodajemy trochę śmietany - doda ona kremowości i zatrzyma wysychanie
Do takiej jajecznicy wcale nie jest potrzebna patelnia - spokojnie można ją zrobić w małym garnku (wg mnie nawet lepiej)
Tak przygotowana jajecznica będzie kremowa, nie będzie wodnista, a białka z żółtkami bardzo się dobrze połączą. Delikatna zmiana procesu, a efekt zdecydowanie warty zachodu. Jedyny feler takiej jajecznicy jest taki, że jej przygotowanie wymaga trochę więcej czasu. Jedyny!