Jajecznica inna niż wszystkie - jedyna taka!


Jajecznica zwykła niezwykła, czyli 7 wskazówek jak z kilku jajek zrobić coś wyjątkowego i kremowego... ponieważ jajecznica jajecznicy nierówna (czasem nawet bardzo, bardzo nierówna), a wcale wiele nie potrzeba, żeby była wyjątkowa!



  1. Jajek nie mieszamy przed wlaniem na patelnię - wbijamy je w całości

  2. Jajek nie wrzucamy na rozgrzane masło, tylko razem z tym masłem na zimną patelnię

  3. Nie solimy jajek od razu, tylko tuż przed podaniem

  4. Kremowa jajecznica wymaga uwagi tyle co risotto - praktycznie cały czas ją mieszamy

  5. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu i co jakiś czas ją z niego na chwilę zdejmujemy - cały czas mieszając (po zdjęciu jajecznica cały czas dochodzi na gorącej patelni). Można ją zdjąć z ognia nawet 3-4 razy

  6. Kiedy jajecznica już jest gotowa, po zdjęciu z kuchenki dodajemy trochę śmietany - doda ona kremowości i zatrzyma wysychanie

  7. Do takiej jajecznicy wcale nie jest potrzebna patelnia - spokojnie można ją zrobić w małym garnku (wg mnie nawet lepiej)

Tak przygotowana jajecznica będzie kremowa, nie będzie wodnista, a białka z żółtkami bardzo się dobrze połączą. Delikatna zmiana procesu, a efekt zdecydowanie warty zachodu. Jedyny feler takiej jajecznicy jest taki, że jej przygotowanie wymaga trochę więcej czasu. Jedyny!

Zdradzamy nasz sposób na to, jak sobie robić w życiu dobrze!

Wrzucamy pomysły na ruszt. Czasem własne, czasem cudze;) Czasem hand made, czasem pozwalamy innym się nakarmić..

Opowiadamy, słuchamy, pichcimy, Śmiejemy się, jemy i pijemy.

Przeważnie w towarzystwie, bo wtedy lepiej smakuje.

Ma być miło, na luzie:)

Pozdrawiamy,

Wojtek&Basia

kulinarne perwersje 2018