Jajecznica Gordona Ramseya

Aktualizacja: 25 kwi 2018

Jakiś czas temu trafiliśmy na film, w którym Gordon Ramsey smażył jajecznicę. Mówi, że każdego kucharza, który dołącza do jego zespołu prosi, aby zrobił jajecznicę. Jego zdaniem, jeśli ktoś potrafi zrobić ją idealnie, to na pewno umie gotować...



Złote wskazówki Gordona - podążaj za nimi, a Twoja jajecznica stanie się pokarmem bogów😎:

  • nie dodawaj przypraw do smażenia, bo sprawia, że jajecznica robi się wodnista

  • najpierw rozbij jajka, potem dorzuć masło. Ale zaraz potem. Sprawi, że smak jajecznicy nabierze delikatności

  • jajka rozbijaj i bełtaj dopiero na patelni, nigdy wcześniej

  • jajecznicę rób na gorącej patelni, a nie na ogniu. Co to znaczy? Rozgrzaną patelnię z wsadem zdejmuj z ognia - niech dochodzi na gorącej patelni, a nie na palniku. Potem znowu na palnik, żeby rozgrzać patelnię i znowu ją zdejmij.

  • merdaj łyżką cały czas, nie przestawaj

  • na koniec dodaj śmietanę 35% - zmniejszy temperaturę.

  • wtedy dopiero dodaj przyprawy (sól i pieprz) oraz szczypiorek, jeśli lubisz

Jajecznicę Gordon podaje na grzance z chleba na zakwasie polanej oliwą, a obok serwuje smażone na oliwie powoli na małym ogniu grzyby kapeluszowe z pomidorkami na gałązce (pomidorki smaży razem z grzybami). U nas dziś grzybów nie ma. Ale gordonowska jajecznica smakuje jak nigdy!


kulinarne perwersje 2018

Zdradzamy nasz sposób na to, jak sobie robić w życiu dobrze!

Wrzucamy pomysły na ruszt. Czasem własne, czasem cudze;) Czasem hand made, czasem pozwalamy innym się nakarmić..

Opowiadamy, słuchamy, pichcimy, Śmiejemy się, jemy i pijemy.

Przeważnie w towarzystwie, bo wtedy lepiej smakuje.

Ma być miło, na luzie:)

Pozdrawiamy,

Wojtek&Basia