Jagięcina - dobry sposób na zły zapach

Aktualizacja: 3 lut 2018

Wreszcie jest. Jagnięcina po domowemu i po mojemu (czyli duszona w czerwonym winie, oczywiście) Bardzo dobre i niestety rzadko wykorzystywane mięso...



Jest z nim praktycznie tylko jeden kłopot - zapach... bardzo specyficzny, intensywny i dla wielu osób raczej niezachęcający. Na szczęście można sobie z nim poradzić... a sposobów jest kilka - lepsze i gorsze, bardziej i mniej skuteczne.

  1. Można spróbować wykroić cały tłuszcz, bo to on odpowiedzialny jest za ten zapach.

  2. Zostawić mięsa na dłuższy czas w maślance - mięso kruszeje, a maślanka na zapach działa neutralizująco.

  3. Podobno ważne jest też kiedy kupuje się jagnięcinę... najlepszy czas jest między wiosną, a jesienią (czyli dokładnie nie teraz😂).


Nie wiedziałem o tym, ale kupiłem zamrożoną... chyba miałem szczęście, bo wyszła obłędnie

kulinarne perwersje 2018

Zdradzamy nasz sposób na to, jak sobie robić w życiu dobrze!

Wrzucamy pomysły na ruszt. Czasem własne, czasem cudze;) Czasem hand made, czasem pozwalamy innym się nakarmić..

Opowiadamy, słuchamy, pichcimy, Śmiejemy się, jemy i pijemy.

Przeważnie w towarzystwie, bo wtedy lepiej smakuje.

Ma być miło, na luzie:)

Pozdrawiamy,

Wojtek&Basia