
O pączkach wiecie już chyba wszystko, bo temat jest ostatnio mocno wałkowany😉 My pączków nie jadamy, a jedyna próba zrobienia pączków skończyła się fiaskiem. Ale to chyba jasny dowód na to, że trzeba robić to co się lubi! No i kto powiedział, że w Tłusty Czwartek trzeba zjeść pączka??😎😉😂
Na dziś mamy dla Was propozycję, którą podpatrzyliśmy gdzieś w necie i po prostu musieliśmy tego spróbować. Proste, efektowne i nie tak tłuste jak pączki. Do tego szybkie w przygotowaniu i nie da się tego zepsuć. Może wyjść jedynie lekko zmodyfikowana wersja. Tak jak nam😁

Co potrzeba?
2x ciasto francuskie
1x jajko
Masełko rozpuszczone
Cukier brązowy (ile chcecie)
Jabłka (ile forma zmieści)
Mąka pełnoziarnista (tyle żeby starczyło:P)
Cynamon (jak kto lubi)
Dobra muzyka:)
No i co dalej?
Robimy spód: rozwijamy jedną rolkę ciasta na stole. Smarujemy stopionym masłem i obsypujemy cynamonem. Cynamon ma całkowicie pokryć ciasto. Następnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku tworząc rolkę. Rolkę tniemy w poprzek na kawałeczki i układamy na płasko na dnie formy. Ugniatamy aż wypełni się cała forma. Całość smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Jabłka: Pokrojone jabłka mieszamy z cukrem, mąką pełnoziarnistą i cynamonem. Wsypujemy do formy.
„Pokrywkę” szykujemy jak spód, ale na pergaminie. Gotową pokrywkę nakładamy na formę wypełnioną jabłkami, dopasowujemy i smarujemy rozbełtanym jajkiem.
50 min w 180st i gotowe!