Jabłuszkowy zawrót głowy

Aktualizacja: 25 kwi 2018



O pączkach wiecie już chyba wszystko, bo temat jest ostatnio mocno wałkowany😉 My pączków nie jadamy, a jedyna próba zrobienia pączków skończyła się fiaskiem. Ale to chyba jasny dowód na to, że trzeba robić to co się lubi! No i kto powiedział, że w Tłusty Czwartek trzeba zjeść pączka??😎😉😂


Na dziś mamy dla Was propozycję, którą podpatrzyliśmy gdzieś w necie i po prostu musieliśmy tego spróbować. Proste, efektowne i nie tak tłuste jak pączki. Do tego szybkie w przygotowaniu i nie da się tego zepsuć. Może wyjść jedynie lekko zmodyfikowana wersja. Tak jak nam😁



Co potrzeba?

  • 2x ciasto francuskie

  • 1x jajko

  • Masełko rozpuszczone

  • Cukier brązowy (ile chcecie)

  • Jabłka (ile forma zmieści)

  • Mąka pełnoziarnista (tyle żeby starczyło:P)

  • Cynamon (jak kto lubi)

  • Dobra muzyka:)


No i co dalej?

  1. Robimy spód: rozwijamy jedną rolkę ciasta na stole. Smarujemy stopionym masłem i obsypujemy cynamonem. Cynamon ma całkowicie pokryć ciasto. Następnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku tworząc rolkę. Rolkę tniemy w poprzek na kawałeczki i układamy na płasko na dnie formy. Ugniatamy aż wypełni się cała forma. Całość smarujemy rozbełtanym jajkiem.

  2. Jabłka: Pokrojone jabłka mieszamy z cukrem, mąką pełnoziarnistą i cynamonem. Wsypujemy do formy.

  3. „Pokrywkę” szykujemy jak spód, ale na pergaminie. Gotową pokrywkę nakładamy na formę wypełnioną jabłkami, dopasowujemy i smarujemy rozbełtanym jajkiem.

  4. 50 min w 180st i gotowe!




kulinarne perwersje 2018

Zdradzamy nasz sposób na to, jak sobie robić w życiu dobrze!

Wrzucamy pomysły na ruszt. Czasem własne, czasem cudze;) Czasem hand made, czasem pozwalamy innym się nakarmić..

Opowiadamy, słuchamy, pichcimy, Śmiejemy się, jemy i pijemy.

Przeważnie w towarzystwie, bo wtedy lepiej smakuje.

Ma być miło, na luzie:)

Pozdrawiamy,

Wojtek&Basia