Włoskie sery - dla każdego coś smacznego

Aktualizacja: 9 mar 2018

Czy lepsze sery produkują Włosi czy Francuzi? To trochę tak jak z winem - zależy kogo spytać. Włoch powie, że Włosi, a Francuz powie, że Francuzi - wiadomo. A prawda jest taka, że pomijając ambicje Francuzów i Włochów, to zależy wyłącznie od indywidualnych upodobań - no bo w końcu najważniejsze, żeby jeść to co nam smakuje, a nie to co ktoś uznał za (obiektywnie?) smaczne.


W każdym razie - we Włoszech produkowanych jest kilkaset rodzajów serów - każdy z nich jest w pewnym stopniu wyjątkowy, charakterystyczny i każdy ma swoją historię… a historia niektórych serów jest dłuższa niż historia Polski i sięga czasów starożytnych. Są takie sery, o których każdy słyszał - czyli #ParmigianoReggiano, #Mozarella czy #Gorgonzola, ale jest też mnóstwo tych mniej znanych - jak #Provolone, #Scamorza, #Tellagio, #Pecorino i wiele, wiele innych. Przez kilka kolejnych tygodni, co jakiś czas, będziemy o nich opowiadali. A jeśli będziemy opowiadali ciekawie, to może zarazimy Was naszym zamiłowaniem do serów :) A jeśli będziemy nudzić, to zwróćcie nam uwagę:)


kulinarne perwersje 2018

Zdradzamy nasz sposób na to, jak sobie robić w życiu dobrze!

Wrzucamy pomysły na ruszt. Czasem własne, czasem cudze;) Czasem hand made, czasem pozwalamy innym się nakarmić..

Opowiadamy, słuchamy, pichcimy, Śmiejemy się, jemy i pijemy.

Przeważnie w towarzystwie, bo wtedy lepiej smakuje.

Ma być miło, na luzie:)

Pozdrawiamy,

Wojtek&Basia