Grana Padano - nie mylić z parmezanem

Aktualizacja: 9 mar 2018

Raz to u nas główny bohater, innym razem statysta, ale bardzo ważny w swojej roli! A całkiem niedawno przedmiot dużego sporu producenta sera z twórcami Mody na Sukces, bo Ridż, czy ktoś z niesmakiem pożałował, że nie kupił #Parmigiano #Reggiano, tylko #Grana #Padano:))



My uwielbiamy oba, ale dziś na piedestale kładę właśnie Grana Padano.


Grana Padano to w wolnym tłumaczeniu ziarno padańskie. Ten ser o ziarnistej strukturze pochodzący z Niziny Padańskiej północnych Włoch (tak samo jak jego daleki kuzyn Mascarpone) jest jednym z najbardziej znanych serów włoskich dojrzewających, a jego produkcja sięga XII w.

W 1955r ser uzyskał znak jakości #DOP (Denominazione di Origine Protetta) - taki znak na opakowaniu gwarantuje, że #ser, który kupiliście jest autentyczny, produkowany wg oryginalnej receptury i pochodzi z regionu Padania.


Jak go rozpoznać? Wyglądem bardzo zbliżony do Parmigiano Reggiano (znanym jako parmezan) i często jest z nim mylony. Różnice występują głównie na etapie produkcji; organoleptycznie - Grana Padano jest wyczuwalnie delikatniejszy w smaku.

Mówią, że na deskę przekąsek do wina lepiej położyć parmezan, a do gotowania użyć Grana Padano. Oba sery uświetniają smak wielu potraw, ale też sprawdzają się do podjadania na zimno. Zatem to kwestia indywidualnego gustu i smaku!


kulinarne perwersje 2018

Zdradzamy nasz sposób na to, jak sobie robić w życiu dobrze!

Wrzucamy pomysły na ruszt. Czasem własne, czasem cudze;) Czasem hand made, czasem pozwalamy innym się nakarmić..

Opowiadamy, słuchamy, pichcimy, Śmiejemy się, jemy i pijemy.

Przeważnie w towarzystwie, bo wtedy lepiej smakuje.

Ma być miło, na luzie:)

Pozdrawiamy,

Wojtek&Basia