Frittatine nella speck, czyli ciekawa alternatywa dla prostej jajecznicy

Aktualizacja: 8 kwi 2019


Jaroslav Hašek, choć znany głównie ze spisania przygód dobrego wojaka Szwejka, wymyślił też przepis na jajecznicę po meksykańsku. Może się to wydawać dość intrygujące, bowiem był Czechem i prawdopodobnie nigdy nie odwiedził Meksyku, a swoją recepturę opublikował w zbiorze opowiadań pod tytułem „Medytacje nad kuflem piwa”. Taka potrawa stanowi ciekawą alternatywę dla klasycznej jajecznicy, tak jak przedstawiana dzisiaj frittatine nella speck.



„Jajecznica po meksykańsku. Jeśli obrzydła panu jajecznica, można ją sobie przyrządzić na sposób meksykański. W tym celu niech pan pojedzie do Meksyku, na miejscu roztopi na patelni masło i stale mieszając wbije pięć jaj. Mieszać należy tak długo, aż jajecznica zgęstnieje na taką jak pan lubi. Taka zmiana jest bardzo zalecana”. Można też sobie wyobrazić lekką modyfikację przepisu i przygotowanie niepowtarzalnej jajecznicy po australijsku, brazylijsku czy mongolsku.


Swoją drogą Hašek był niezmiernie ciekawą postacią. Twierdził na przykład, że „człowiek planuje, a knajpa plany psuje”. W uznaniu zasług, bądź też dzięki relacjom zbudowanym w jego ulubionych szynkach, został w pewnym momencie mianowany redaktorem naczelnym gazety „Świat zwierząt”. Uwielbiał swoją pracę, ale po jakimś czasie został z niej zwolniony - kiedy zarzucono mu, że przez kilka lat samodzielnie pisał artykuły o zwierzętach, które nie istnieją. Miał podobno siadać sobie wygodnie w fotelu, wymyślać jakieś stwory i pisać o nich to, co mu akurat przyszło do głowy i co mu fantazja podpowiadała, a potem niczego nieświadomi Czesi czytali o takich kreaturach w jego gazecie. Plotka głosi, że ta jego przewrotna praktyka wyszła na jaw w momencie, kiedy trochę przesadził i próbował opublikować historię o jakimś dwugłowym waleniu.


Hašek próbował kiedyś popełnić samobójstwo. Skoczył z Mostu Karola do Wełtawy, ale zamiast do rzeki spadł na kawałek lodu i tylko się poobijał. Tak wyglądało zarówno całe życie tego niezwykłego człowieka jak i losy kreowanych przez niego postaci z dobrym wojakiem Szwejkiem na czele.


Nasza dzisiejsza propozycja nie jest po meksykańsku - można ją przygotować bez wychodzenia z domu i wyjeżdżania do innego kraju!


Czego potrzeba?

  • 6 jajek

  • 6-8 plasterków szynki speck

  • 3 łyżki śmietany 36%

  • Pęczek koperku


No i co dalej?

  1. Jajka rozbijamy i wrzucamy do sporej miski. Dodajemy śmietanę, drobno pokrojony koperek, przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy

  2. Miseczki do zapiekania wykładamy plasterkami specku i zalewamy przygotowaną masą jajeczną

  3. Wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut (180°C)

  4. Wyciągamy z piekarnika i po 2-3 minutach wyjmujemy frittatiny z miseczek

  5. Przekładamy na talerze i zajadamy bez opamiętania!

kulinarne perwersje 2018

Zdradzamy nasz sposób na to, jak sobie robić w życiu dobrze!

Wrzucamy pomysły na ruszt. Czasem własne, czasem cudze;) Czasem hand made, czasem pozwalamy innym się nakarmić..

Opowiadamy, słuchamy, pichcimy, Śmiejemy się, jemy i pijemy.

Przeważnie w towarzystwie, bo wtedy lepiej smakuje.

Ma być miło, na luzie:)

Pozdrawiamy,

Wojtek&Basia