Frittata con ricotta e pomodorini

O frittata pisaliśmy już nie raz - bo uwielbiamy tę formę podania jajek. Do tej pory naszym faworytem była wersja z serem ricotta, szpinakiem i porem, ale miejsce faworyta zajęła dzisiaj frittata con ricotta e pomodorini. Przygotowanie zajmuje jeszcze mniej czasu i świetnie nadaje się na śniadanie w ciągu tygodnia - nawet jeśli rano brakuje czasu i robimy wszystko na ostatnią chwilę. W życiu trzeba cieszyć się małymi rzeczami. I właśnie dlatego warto zadbać o takie dobre rozpoczęcie tygodnia - czy pomoże nie wiadomo, ale na pewno nie zaszkodzi :)



Co potrzeba?

  • 6 jajek

  • 100g gotowanej szynki

  • 8-10 pomidorków koktajlowych

  • 100g serka ricotta

  • Pęczek szczypiorku


No i co dalej?

  1. Jajka rozbijamy i lądują w misce, lekko ubijamy

  2. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (pomidorki przekrojone na ćwiartki, szynkę pokrojoną w kosteczkę, pokruszony ser ricotta i drobno poszatkowany szczypiorek)

  3. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i przelewamy do foremki, w której będziemy zapiekali naszą frittatę

  4. Wszystko ląduje w piecu rozgrzanym do 180 st. C na 30-40 minut

  5. Wyciągamy z pieca i zajada

kulinarne perwersje 2018

Zdradzamy nasz sposób na to, jak sobie robić w życiu dobrze!

Wrzucamy pomysły na ruszt. Czasem własne, czasem cudze;) Czasem hand made, czasem pozwalamy innym się nakarmić..

Opowiadamy, słuchamy, pichcimy, Śmiejemy się, jemy i pijemy.

Przeważnie w towarzystwie, bo wtedy lepiej smakuje.

Ma być miło, na luzie:)

Pozdrawiamy,

Wojtek&Basia