Feta - wszystko O

ser Feta - czyli parę słów na temat, aby nie dać się oszukać. A podróbki czają się na każdej półce! Fenomen tego greckiego wynalazku (z ery Bizancjum!) znalazł wielu zwolenników, którzy wyczuli w nim nie tylko smak, ale masę dolarów, euro, złotych, koron, jenów i innych....

Dlatego od 2002 roku nazwa sera jest chroniona międzynarodowymi regulacjami i zastrzeżona wyłącznie dla serów produkowanych w określonych regionach Grecji (na lądzie i wyspie Lesbos) przy użyciu ściśle określonych składników w oparciu o tradycyjny sposób wytwarzania.



Prawdziwa feta jest: - Biała - Ma widoczne dziurki - Jest krucha - Nie zawiera konserwantów, ani barwników


Nie znajdziecie tam nic innego jak mieszanki mleka owczego, czasem z domieszką mleka koziego (ale nie więcej niż 30%). Utrzymywanie w solance gwarantuje świeżość produktu przez długi czas.


Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek (a zwłaszcza w towarzystwie cebulki, pomidorów, oliwek, ogórków :D), ale też genialnie znosi wysokie temperatury przyjemnie roztapiając się na tarcie z np. szpinakiem. Ja chyba najbardziej lubię ją w wersji zgrillowanej z pomidorkiem i kaparami, polaną oliwką. Pychota!


[przed zastosowaniem zapoznaj się z kalorycznością, bo możesz się mocno zaskoczyć;)]



kulinarne perwersje 2018

Zdradzamy nasz sposób na to, jak sobie robić w życiu dobrze!

Wrzucamy pomysły na ruszt. Czasem własne, czasem cudze;) Czasem hand made, czasem pozwalamy innym się nakarmić..

Opowiadamy, słuchamy, pichcimy, Śmiejemy się, jemy i pijemy.

Przeważnie w towarzystwie, bo wtedy lepiej smakuje.

Ma być miło, na luzie:)

Pozdrawiamy,

Wojtek&Basia