Falafel - nasz sposób na pożegnanie z UAE

Falafel na pożegnanie z kuchnią arabską. To proste pieczone lub smażone na głębokim tłuszczu kotleciki z przyprawionej ciecierzycy, często z sezamem.



W Emiratach Arabskich dostępne praktycznie w każdym lokalu - zarówno jako street food, w restauracjach fast food ale też w bardziej wyszukanych lokalach. Podawany najczęściej z sosem jogurtowym w różnych odmianach. Mógłbym zacząć rozpływać się nad tą wszechobecną arabską potrawą, ale prawda jest taka, że falafele jedliśmy raczej z ciekawości. W zasadzie jest to alternatywa dla frytek - pewnie trochę lepsze, ale d... nie urywa. Jednak dobrze być już w domu. Prawdę mówiąc trochę mi już brakowało domowego gotowania, własnej kuchni i znajomych smaków. Dzisiaj dochodzą już kotleciki jagnięce - prawdopodobnie pojawią się tu jutro