Dziki łosoś atlantycki z fantazją

O tym, jak rzadko konsumuje się tę odmianę łososia świadczy jego dostępność na sklepowej półce. Na 15 rodzajów łososia, znalazłam 1, który rodzi się i dojrzewa w naturalnym środowisku radośnie pluskając się w wodach Atlantyku, aż do momentu połowu. Smak nieporównywalny z tymi hodowlanymi, gdzie ryby kiszą się w wielkich zamkniętych łowiskach, karmione "niewiadomoczym".



Powyżej na zdjęciu moja propozycja podania tego specjału. Wrzucamy danie w kategorię Sałatek, bo więcej tu zielska niż samego mięska ;)


Koper i limonka to u nas tradycyjne dodatki do łososia. Postanowiłam wzbogadzić tę kompozycję dodając:

- pachnotki

- czerwonego szczawiu

- odrobiny mięty

- płatków migdałowych

- orzeszków pinii

- kiełków jarmużu (to bardziej do ozdoby:))


Wisienką na tym pięknym torcie jest kwiatek jadalny - zgaduj zgadula co to za kwiatek? :)