Domowa lemoniada - najlepsza na upały

Aktualizacja: 21 cze 2018

Zapowiadają upały - my jesteśmy spokojni i przygotowani, bo naszykowaliśmy sobie sporą ilość naszej ulubionej domowej lemoniady. Niewiele pracy to wymaga, a na pewno taka lemoniada jest dużo, dużo lepsza od czegokolwiek gotowego, co można kupić w sklepie.



Co potrzeba?

  • 4 cytryny (najlepiej z bio-upraw)

  • 2 litry wody - gazowanej lub niegazowanej

  • Cukier - tyle ile nam się podoba - w zależności od tego, czy wolimy bardziej, czy mniej słodkie


No i co dalej?

  1. Ucieramy skórkę z cytryn, wyciskamy sok i zalewamy szklanką wrzątku (tak, wiem - zabija wit. C, ale bosko wyciąga smak ze skórek)

  2. Dodajemy cukier, mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia, odcedzamy na sitku i uzupełniamy wodą (pamiętajcie! --> na upał najlepsza jest woda wysoko zmineralizowana z dużą zawartością soli mineralnych)

  3. Przelewamy do ulubionego naczynia, schładzamy i pijemy bez opamiętania!



kulinarne perwersje 2018

Zdradzamy nasz sposób na to, jak sobie robić w życiu dobrze!

Wrzucamy pomysły na ruszt. Czasem własne, czasem cudze;) Czasem hand made, czasem pozwalamy innym się nakarmić..

Opowiadamy, słuchamy, pichcimy, Śmiejemy się, jemy i pijemy.

Przeważnie w towarzystwie, bo wtedy lepiej smakuje.

Ma być miło, na luzie:)

Pozdrawiamy,

Wojtek&Basia