Zapowiadają upały - my jesteśmy spokojni i przygotowani, bo naszykowaliśmy sobie sporą ilość naszej ulubionej domowej lemoniady. Niewiele pracy to wymaga, a na pewno taka lemoniada jest dużo, dużo lepsza od czegokolwiek gotowego, co można kupić w sklepie.

Co potrzeba?
4 cytryny (najlepiej z bio-upraw)
2 litry wody - gazowanej lub niegazowanej
Cukier - tyle ile nam się podoba - w zależności od tego, czy wolimy bardziej, czy mniej słodkie
No i co dalej?
Ucieramy skórkę z cytryn, wyciskamy sok i zalewamy szklanką wrzątku (tak, wiem - zabija wit. C, ale bosko wyciąga smak ze skórek)
Dodajemy cukier, mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia, odcedzamy na sitku i uzupełniamy wodą (pamiętajcie! --> na upał najlepsza jest woda wysoko zmineralizowana z dużą zawartością soli mineralnych)
Przelewamy do ulubionego naczynia, schładzamy i pijemy bez opamiętania!