Dolceraggio - przygoda, której warto spróbować

Dzisiaj przedstawiamy ser trochę mniej znany - Dolceraggio.


Na północy Włoch znajduje się region Veneto, który po polsku nazywany jest Wenecją Euganejską. To region, w którym znajdziemy góry z poszarpanymi szczytami, piękne zielone doliny, strumienie, rzeki, jeziora (w tym przepiękną i malowniczą Gardę), ale też łagodne piaszczyste plaże i historyczne miasta takie jak Werona i Padwa. To region bardzo niejednorodny. Stąd pochodzą też niezwykle popularne na całym świecie wina, takie jak Valpolicella i Bardolino. Ale czy wiecie, że Veneto to również kraina serów?


W samym tylko Veneto produkowanych jest aż osiem serów z certyfikatem pochodzenia DOP (Asiago, Casatella Treviso, Grana Padano, Montasio, Monte Veronese, Piave, Provolone, Taleggio). Oprócz tych ośmiu wielkich serów znajdziemy tu sery mniej znane, produkowane w mniejszych gospodarstwach - wszystkie (albo prawie wszystkie) charakteryzujące się wysoką jakością wykorzystywanych składników. Wiele z tych serów ma długą historię i ściśle określoną recepturę. I o ile receptura najbardziej znanych serów jest określona i powszechnie znana, to inne regionalne sery bazują na przepisach przekazywanych z pokolenia na pokolenie, a proces produkcji jest ścisłą tajemnicą rodzinną.


Jeśli nawet nie ma legendy dotyczącej powstania tych serów, to każdy z nich opowiada swoją historię poprzez zmysły. Po prostu trzeba ich spróbować i wsłuchać się w to co mają do powiedzenia.


A dolceraggio jest serem prostym i słodkim. To taki rodzaj sera, który smakuje każdemu - dzieciom i dorosłym! To przygoda, której warto spróbować!

kulinarne perwersje 2018

Zdradzamy nasz sposób na to, jak sobie robić w życiu dobrze!

Wrzucamy pomysły na ruszt. Czasem własne, czasem cudze;) Czasem hand made, czasem pozwalamy innym się nakarmić..

Opowiadamy, słuchamy, pichcimy, Śmiejemy się, jemy i pijemy.

Przeważnie w towarzystwie, bo wtedy lepiej smakuje.

Ma być miło, na luzie:)

Pozdrawiamy,

Wojtek&Basia