Sałatkę grecką można zamówić w wielu restauracjach na całym świecie, ale niestety przeważnie nie ma ona wiele wspólnego z tą prawdziwą, której wspomnienie wiele osób przywozi z wakacyjnych wypraw. Jakie są najczęściej popełniane błędy w przygotowaniu choriatiki? Pięć najważniejszych zasad, które często nie są przestrzegane opisujemy poniżej.

W sałatce greckiej nie ma miejsca na sałatę. Nie ma jej tam i tyle!
Sałata nie jest wymieszana przed podaniem, a ser feta nie jest pokrojony na kawałki, ale umieszczony w całości na wierzchu.
Pomidory i ogórki pokrojone są w dość spore kawałki. Sałatka grecka jest co do zasady potrawą bardzo prostą i przygotowywana jest na szybko, więc nie ma tu raczej miejsca na drobną i równą kosteczkę.
Oliwki wrzucane są do sałatki w całości, a nie pokrojone w plasterki
Do choriatiki nie dodajemy żadnego dressingu - składniki polewamy najczęściej tylko oliwą z oliwek, choć niektórzy dodają też octu winnego.
Czego potrzeba (2 porcje)?
3 pomidory
Pół czerwonej cebuli
1 zielony ogórek
Garść oliwek
Dwa plastry sera feta
Suszone oregano
No i co dalej?
Na talerzu dla każdej osoby układamy kolejno pokrojone w dość spore kawałki pomidory, ogórek pokrojony w dość grube plasterki i czerwoną cebulę.
Dorzucamy oliwki, polewamy oliwą z oliwek i posypujemy oregano
Na wierzchu umieszczamy plaster sera feta, ponownie polewamy oliwą i posypujemy oregano
Zajadamy bez opamiętania!