Choriatiki, czyli jedyna prawdziwa sałatka grecka - pięć żelaznych zasad!

Sałatkę grecką można zamówić w wielu restauracjach na całym świecie, ale niestety przeważnie nie ma ona wiele wspólnego z tą prawdziwą, której wspomnienie wiele osób przywozi z wakacyjnych wypraw. Jakie są najczęściej popełniane błędy w przygotowaniu choriatiki? Pięć najważniejszych zasad, które często nie są przestrzegane opisujemy poniżej.



  1. W sałatce greckiej nie ma miejsca na sałatę. Nie ma jej tam i tyle!

  2. Sałata nie jest wymieszana przed podaniem, a ser feta nie jest pokrojony na kawałki, ale umieszczony w całości na wierzchu.

  3. Pomidory i ogórki pokrojone są w dość spore kawałki. Sałatka grecka jest co do zasady potrawą bardzo prostą i przygotowywana jest na szybko, więc nie ma tu raczej miejsca na drobną i równą kosteczkę.

  4. Oliwki wrzucane są do sałatki w całości, a nie pokrojone w plasterki

  5. Do choriatiki nie dodajemy żadnego dressingu - składniki polewamy najczęściej tylko oliwą z oliwek, choć niektórzy dodają też octu winnego.

Czego potrzeba (2 porcje)?

  • 3 pomidory

  • Pół czerwonej cebuli

  • 1 zielony ogórek

  • Garść oliwek

  • Dwa plastry sera feta

  • Suszone oregano

No i co dalej?

  1. Na talerzu dla każdej osoby układamy kolejno pokrojone w dość spore kawałki pomidory, ogórek pokrojony w dość grube plasterki i czerwoną cebulę.

  2. Dorzucamy oliwki, polewamy oliwą z oliwek i posypujemy oregano

  3. Na wierzchu umieszczamy plaster sera feta, ponownie polewamy oliwą i posypujemy oregano

  4. Zajadamy bez opamiętania!

kulinarne perwersje 2018

Zdradzamy nasz sposób na to, jak sobie robić w życiu dobrze!

Wrzucamy pomysły na ruszt. Czasem własne, czasem cudze;) Czasem hand made, czasem pozwalamy innym się nakarmić..

Opowiadamy, słuchamy, pichcimy, Śmiejemy się, jemy i pijemy.

Przeważnie w towarzystwie, bo wtedy lepiej smakuje.

Ma być miło, na luzie:)

Pozdrawiamy,

Wojtek&Basia