Chleb z orzechami..ami.ami

Aktualizacja: 9 mar 2018

Jak się ma niejadka w domu to człowiek przemyca różne różnorodności do tego, co - z bólem - ale mimo wszystko zjada. #Chleb z orzechami z użyciem mąki chlebowej typ 750 okazał się być strzałem w dziesiątkę! Żeby było trochę inaczej niż zwykle, trochę po włosku, z pewnymi modyfikacjami przetestowaliśmy przepis z książki „Recipes from my Italian Grandmother”.



Co potrzeba?


- 300g mąki - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka masła - 20g drożdży świeżych - 100g orzechów laskowych grubo zmielonych (w przepisie są też rodzynki, ale Niejadek nie toleruje nic owocowego) - Trochę roztopionego masła na koniec do posmarowania chleba


I co dalej?


Wyrób ciasto jak zwykle, z wszystkich składników powyżej. Wg przepisu orzechy dodaje się po wyrobieniu ciasta. My dodaliśmy w trakcie. Jakkolwiek zrobisz dobrze, aby równomiernie wmieszały się w strukturę ciasta. Ciasto zostaw do wyrośnięcia na ok 1,5h, a potem umieść w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Po 10 min zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz dalej przez 25min. Gotowy chleb posmaruj stopionym masłem i zostaw do ostygnięcia.

„Pycha”! - takie coś usłyszeliśmy od naszego Niejadka👍


kulinarne perwersje 2018

Zdradzamy nasz sposób na to, jak sobie robić w życiu dobrze!

Wrzucamy pomysły na ruszt. Czasem własne, czasem cudze;) Czasem hand made, czasem pozwalamy innym się nakarmić..

Opowiadamy, słuchamy, pichcimy, Śmiejemy się, jemy i pijemy.

Przeważnie w towarzystwie, bo wtedy lepiej smakuje.

Ma być miło, na luzie:)

Pozdrawiamy,

Wojtek&Basia