Caciocavallo - ser starożytny

Po krótkiej przerwie wracamy z naszymi serowymi historiami - zbliżają się MŚ w piłce nożnej, więc będzie kilka słów o stadionach. Przedstawiamy Caciocavallo Silano.



2000 lat temu w Rzymie powstał stadion, który był w stanie pomieścić 87 tysięcy osób. Nie był to stadion piłkarski, ale taki, na którym odbywały się walki gladiatorów, polowania na dzikie zwierzęta i naumachie. Naumachie były to widowiska, które przedstawiały bitwy morskie - organizowane były one w specjalnie przygotowanych w tym celu olbrzymich basenach. W Polsce dopiero kilka lat temu pojawiły się podobne wydarzenia na Stadionie Narodowym - w olbrzymich basenach nie były wprawdzie organizowane bitwy morskie, ale zawody windsurfingowe (czasy się jednak trochę zmieniły😉).


„Stadion”, o którym mowa to oczywiście Koloseum. W rankingu największych współczesnych stadionów Europy Koloseum znalazłoby się na podium - na trzecim miejscu zaraz po Camp Nou i Wembley Stadium. Ciekawe, czy któryś z tych stadionów przetrwa 2000 lat… pewnie oba współczesne znikną, a Koloseum będzie dalej stało tam gdzie stoi.


Caciocavallo, a właściwie to jego pierwowzór powstał jeszcze 500 lat wcześniej, mniej więcej w tym samym czasie kiedy utworzona została Republika Rzymska i kiedy powstało prawo dwunastu tablic, czyli pierwsza kodyfikacja prawa rzymskiego (od tego czasu np. formalnie ojciec nie mógł sprzedać syna… więcej niż 3 razy😎)


Cacio po włosku oznacza ser, a cavallo to koń. Czyli koński ser? No niezupełnie. Nazwa najprawdopodobniej pochodzi od sposobu produkcji tego sera. Ma on charakterystyczny kształt przypominiający gruszkę. Dwie takie gruszki dojrzewają zawsze połączone ze sobą sznurkiem, który przewieszony jest „okrakiem” przez drewniany kołek. Przypomina to sposób zawieszenia saków na siodle konia i stąd nazwa.


Obecnie caciocavallo produkowany jest z mleka krów lub owiec w południowych Włoszech - w regionach Sycylia, Apulia, Kampania i Kalabria. Najbardziej znany jest caciocavallo z okolic parku narodowego Sila - Caciocavallo Silano objęte jest chronioną nazwą pochodzenia DOP.


Typowo caciocavallo wykorzystywany jest do przyrządzania takich potraw jak parmigiana di melanzane albo pasta ripiena alla calabrese (ser już mamy, więc obie potrawy niedługo się u nas pojawią).


Ciekawe jak można serową historią nawiązać do piłki nożnej😉

kulinarne perwersje 2018

Zdradzamy nasz sposób na to, jak sobie robić w życiu dobrze!

Wrzucamy pomysły na ruszt. Czasem własne, czasem cudze;) Czasem hand made, czasem pozwalamy innym się nakarmić..

Opowiadamy, słuchamy, pichcimy, Śmiejemy się, jemy i pijemy.

Przeważnie w towarzystwie, bo wtedy lepiej smakuje.

Ma być miło, na luzie:)

Pozdrawiamy,

Wojtek&Basia