Brownie z czerwonej fasoli - zdrowa alternatywa dla niejadków:)

Aktualizacja: 9 mar 2018

To że mamy niejadka w domu to jedno. A że przy tym łasuch na słodkie to drugie. Czyli nie do końca jest tak, że nic nie je, ale apetyt ma bardzo wybiórczy. O ile obiadem naje się po paru kęsach, o tyle deseru brałby dokładki. Ile trzeba się napocić, żeby przemycić coś wartościowego, żeby jeszcze nie usłyszeć, że jest ble… Jest to trudnie, ale nie niemożliwe! Przykładem jest choćby… #brownie z czerwonej fasoli. Brzmi oryginalnie? Rzucajcie kamieniami, ale dopiero jak tego spróbujecie:P Jakiekolwiek by nie było, radary Niejadka wariują, a my nie słyszymy, że coś jest fuj:)))


Co potrzeba?

Na ciasto: - 1 puszka czerwonej fasoli - 2 jajka - 3 łyżki kakao - Cukier/słodzik/miód (jak kto lubi) - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju (my daliśmy kokosowy)

Polewa (pomysł ściągnięty od Ani Starmach - prostota i pychota!) - Śmietanka kremówka + czekolada w proporcji 1:1

I co dalej?

Ciasto: 1. Przepłucz fasolę pod wodą i lekko osusz 2. Zblenduj fasolę na miazgę 3. Dodaj resztę składników i dobrze je wymieszaj 4. Piecz w 180st, ok 40-50min

Polewa: 1. Podgrzej śmietankę 2. Dodaj pokruszoną czekoladę 3. Mieszaj do rozpuszczenia

Wilk syty i owca cała. Dzieciom uszy się trzęsą, a nam serca rosną:)


kulinarne perwersje 2018

Zdradzamy nasz sposób na to, jak sobie robić w życiu dobrze!

Wrzucamy pomysły na ruszt. Czasem własne, czasem cudze;) Czasem hand made, czasem pozwalamy innym się nakarmić..

Opowiadamy, słuchamy, pichcimy, Śmiejemy się, jemy i pijemy.

Przeważnie w towarzystwie, bo wtedy lepiej smakuje.

Ma być miło, na luzie:)

Pozdrawiamy,

Wojtek&Basia