Arancini di riso con ricotta e spinaci

Aktualizacja: 25 lut 2018

Arancini to przysmak sycylijski, przygotowanie nie jest trudne, a efekt dość ciekawy. Całość zajmie około 30-40 minut, pod warunkiem, że wcześniej przygotujemy risotto i zostawimy do ostygnięcia (na to potrzeba około 2 godzin).



Składniki:

  • ryż na risotto (350g)

  • szafran (0,25g)

  • ser Grana Padano (50g)

  • świeży szpinak (500g)

  • ricotta (250g)

  • ser Ementaler (100g)

  • gotowana szynka (150g)

  • trochę mąki i bułki tartej do panierki

Przepis:

  1. Przygotowujemy ryż na risotto - najpierw podsmażamy chwilę na maśle, zalewamy wodą i gotujemy do czasu aż woda całkowicie odparuje (zgodnie z przepisem na opakowaniu ryżu). Podczas gotowania ryżu 2-3 łyżki wody przelewamy do miseczki, w której rozpuszczamy szafran.

  2. Do ugotowanego ryżu dodajemy rozpuszczony szafran i mieszamy, aż nabierze on charakterystycznego, żółtego koloru. Dodajemy starty ser Grana Padano i znowu mieszamy.

  3. Risotto przekładamy do płaskiej miski posmarowanej oliwą (tak aby po rozłożeniu ryż miał grubość około 1 - 1,5 cm). Miskę odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.

  4. Do garnka wlewamy szklankę wody, wrzucamy szpinak i gotujemy do czasu aż liście całkiem zmiękną. Przelewamy na sitko, wyciskamy nadmiar wody i pozostawiamy do ostygnięcia.

  5. Do miski wrzucamy ricottę, pokrojoną szynkę i starty ser Ementaler i wszystko w miarę dobrze mieszamy. Następnie kroimy szpinak na dość drobne kawałki, dorzucamy do miski i na koniec znowu wszystko mieszamy.

  6. Teraz wracamy do naszego risotto. Rozkładamy placek z takiego risotto na dłoni (przypominam - grubość ok. 1 - 1,5 cm), nakładamy na to trochę mikstury, która powstała w misce i zakrywamy kolejnym - podobnym plackiem z risotto. Formujemy to w kulkę i odstawiamy.

  7. Teraz czas na panierkę. Mąkę rozpuszczamy w miseczce z wodą, a na drugim talerzyku przygotowujemy bułkę tartą. Po kolei każdą kulkę maczamy w mące z wodą, potem w bułce tartej i wrzucamy do rozgrzanego, głębokiego oleju.

  8. Po kilku minutach wyciągamy zarumienione kulki, odsączamy na ręczniku papierowym i gotowe.

  9. Zajadamy bez opamiętania :)

kulinarne perwersje 2018

Zdradzamy nasz sposób na to, jak sobie robić w życiu dobrze!

Wrzucamy pomysły na ruszt. Czasem własne, czasem cudze;) Czasem hand made, czasem pozwalamy innym się nakarmić..

Opowiadamy, słuchamy, pichcimy, Śmiejemy się, jemy i pijemy.

Przeważnie w towarzystwie, bo wtedy lepiej smakuje.

Ma być miło, na luzie:)

Pozdrawiamy,

Wojtek&Basia