Angelato, Praga - pyszne, włoskie lody w mieście Franza Kafki

Aktualizacja: 25 lip 2019


Niewiele jest lepszych rzeczy w upalny dzień od naprawdę dobrych włoskich lodów. Coraz częściej można je znaleźć nie tylko w miasteczkach słonecznej Italii, bowiem zdobywają one coraz większą popularność w całej Europie. Jest też takie miejsce w sercu starego miasta w Pradze, miejsce, w którym warto się zatrzymać, miejsce, w którym można oddać się słodkiej i orzeźwiającej kulinarnej perwersji!



Angelato zostało założone około dziesięciu lat temu przez grupę przyjaciół, którzy z lodami nie mieli wcześniej nic wspólnego. Wśród inicjatorów tego przedsięwzięcia mamy ekonomistę, dziennikarza i inżyniera. Czy z takiego połączenia może wyjść coś dobrego? Okazuje się, że wystarczy entuzjazm, optymizm oraz konsekwencja w działaniu i wychodzą lody, które nie są dobre - są obłędne!


Ekonomista ma za zadanie dbać o to, aby wszystko zgadzało się finansowo, dziennikarz odpowiada za marketing i promocję, a inżynier za logistykę. Jak spisują się dwaj pierwsi trudno ocenić, ale inżynier na pewno radzi sobie świetnie. Trafiliśmy tutaj w połowie kwietnia, jeszcze grubo przed sezonem turystycznym, a przed wejściem i tak ustawiona była kolejka złożona z około trzydziestu osób. Chwilę się nawet zastanawialiśmy, czy na pewno warto tyle czekać, ale jednak postanowiliśmy ustawić się i swoje odstać. Dosłownie kilka minut później mieliśmy już w rękach swoje lody!


Wybór smaków jest tu bardzo ciekawy i podobno zmieniają się one regularnie, mniej więcej raz na miesiąc. Zawsze jednak znaleźć tu można trzy rodzaje lodów - smaki klasyczne (takie jak wanilia, czekolada, słony karmel, pistacje), sorbety (na przykład cytryna, mango, kokos) i lody nietypowe. W tej ostatniej kategorii można trafić na prawdziwe perełki, tak oryginalne jak bazylia z oliwą, czy parmezan z orzechami.


Super miejsce! Jeśli będziecie kiedyś w Pradze i jeśli zdarzy się, że akurat będzie środa (czyli międzynarodowy dzień loda) albo po prostu najdzie Was nieodparta ochota na słodką ochłodę, to mamy jedną radę. Nie kupujcie przypadkowych lodów w niesprawdzonym miejscu! Warto przejść dodatkowych kilka kroków po praskiej starówce i oddać się hedonistycznej przyjemności w Angelato. Będziecie zachwyceni i przywieziecie do domu wspaniałe wspomnienia!












kulinarne perwersje 2018

Zdradzamy nasz sposób na to, jak sobie robić w życiu dobrze!

Wrzucamy pomysły na ruszt. Czasem własne, czasem cudze;) Czasem hand made, czasem pozwalamy innym się nakarmić..

Opowiadamy, słuchamy, pichcimy, Śmiejemy się, jemy i pijemy.

Przeważnie w towarzystwie, bo wtedy lepiej smakuje.

Ma być miło, na luzie:)

Pozdrawiamy,

Wojtek&Basia