A niech Cię (pieczona) gęś kopnie!

Tak mawiała moja babcia, gdy przegrywała ze mną w "Tysiąca":)



Pieczona gęś. Gęś często nazywana jest arystokracją wśród drobiu. Bardzo niedoceniana w Polsce, rzadko gości na naszych stołach. Zapytana o tradycyjne polskie potrawy, większość z nas bez wahania wymieni kotlet schabowy, pierogi i bigos. A przecież równie długą tradycję w polskiej kuchni ma właśnie gęś.

Nie wiem czy wiecie, ale Polska jest największym producentem gęsi w Europie. Niestety ponad 90% tej produkcji trafia na rynek niemiecki. Często też podnoszony jest zarzut, że gęsi są okrutnie traktowane w hodowli i tuczone "na siłę". Jest to faktycznie metoda szeroko stosowana np. we Francji, gdzie z gęsich wątróbek produkuje się foie gras. Ale uwaga! W Polsce takie praktyki od wielu lat są prawnie zabronione! Jedzmy zatem polskie gęsi