kulinarne             perwersje

  • HOME

  • BLOG

    • POMYSŁ NA DZIŚ
    • MAKARONY
    • PIZZA
    • SAŁATKI
    • PRODUKTY POD LUPĄ
    • CIEKAWOSTKI
    • WYPIEKI
    • KNAJPY NA JĘZYKACH
  • O NAS

  • Więcej...

    Use tab to navigate through the menu items.
    • Black Facebook Icon
    • Black Instagram Icon
    Cantucci e vinsanto, czyli sposób na najbardziej znane włoskie ciasteczka
    • 20 sie 2021
    • 2 min

    Cantucci e vinsanto, czyli sposób na najbardziej znane włoskie ciasteczka

    Codzienność żołnierzy starożytnego Rzymu, podawana z lekarstwem na średniowieczne plagi... i do tego można sobie zęby połamać. O co...
    Arrosticini, czyli coś jakby grillowane szaszłyki wołowe!
    • 18 sie 2021
    • 2 min

    Arrosticini, czyli coś jakby grillowane szaszłyki wołowe!

    Ferragosto. Włoskie święto obchodzone 15 sierpnia od ponad dwóch tysięcy lat, choć z pewnymi przerwami. W 2021 roku było to wyjątkowo...
    Pizza alla puttanesca - inspirowana makaronem włoskiej kurtyzany
    • 6 cze 2021
    • 3 min

    Pizza alla puttanesca - inspirowana makaronem włoskiej kurtyzany

    Był już u nas perwersyjnie dobry makaron, to teraz przyszedł czas na perwersyjnie dobrą pizzę, inspirowaną koncepcją włoskich kurtyzan....
    Bruschetta con avocado e pomodorini - niebo w gębie!
    • 31 maj 2021
    • 3 min

    Bruschetta con avocado e pomodorini - niebo w gębie!

    Czy mucha hiszpańska może zabić? Jak pozbyć się męża, nie wzbudzając niczyich podejrzeń? Ilu mężów może zabić jedna, sfrustrowana...
    Pappardelle alla bolognese, czyli coś zupełnie innego niż powszechne spaghetti po bolońsku!
    • 25 maj 2021
    • 2 min

    Pappardelle alla bolognese, czyli coś zupełnie innego niż powszechne spaghetti po bolońsku!

    Dlaczego w przyzwoitej włoskiej restauracji nie znajdziecie w menu takiej potrawy jak spaghetti po bolońsku? Dlatego, że w Italii takie...
    Gnocchi alla Romana - tajemnicze rzymskie kluski!
    • 18 maj 2021
    • 2 min

    Gnocchi alla Romana - tajemnicze rzymskie kluski!

    Gnocchi alla Romana to bardzo powszechnie spotykane kluski rzymskie, kluski z pewną tajemnicą w tle. To takie gnocchi, nie-gnocchi. Z...
    Murzynek - smak dzieciństwa!
    • 18 maj 2021
    • 1 min

    Murzynek - smak dzieciństwa!

    Dzisiaj podróż w czasie i ponadczasowy murzynek, mój smak dzieciństwa. Przeglądałem ostatnio jakąś starą książkę i wypadł z niej przepis,...
    Spaghetti alla carrettiera - makaron sycylijskich woźniców
    • 17 maj 2021
    • 2 min

    Spaghetti alla carrettiera - makaron sycylijskich woźniców

    Wśród wspomnień osób powracających z Sycylii dominowało kiedyś zawsze jedno i to samo. Wiecie jakie? Niezależnie od tego jakie zakątki...
    Frittata con ricotta e pomodorini - banalnie proste i niebanalnie pyszne!
    • 7 maj 2021
    • 2 min

    Frittata con ricotta e pomodorini - banalnie proste i niebanalnie pyszne!

    Jajko! Jajko! Królestwo za jajko! Z tym, że zwykłe zjadanie jajek może wydać się banalne, kiedy uświadomimy sobie, że kiedyś powstawały z...
    Dorsz pieczony z porem i mozzarellą - jedzcie dorsze, bo są rzeczy gorsze!
    • 12 kwi 2021
    • 2 min

    Dorsz pieczony z porem i mozzarellą - jedzcie dorsze, bo są rzeczy gorsze!

    Dorsz pieczony z porem i mozzarellą - jedzcie dorsze, bo są rzeczy gorsze! Za czasów poprzedniego ustroju dorsze konsekwentnie zyskiwały...
    Torta di peperoni al forno, czyli taki wegetariański boczek z pieczonej papryki!
    • 16 lut 2021
    • 2 min

    Torta di peperoni al forno, czyli taki wegetariański boczek z pieczonej papryki!

    Dawno, dawno temu papryka została wykorzystana do przygotowania pierwszego gazu bojowego. Autorami pomysłu byli Apacze, którzy próbowali...
    Żelkove Dzieciove Love - bez konserwantów ani żadnych chemicznych polepszaczy smaku
    • 2 sty 2021
    • 2 min

    Żelkove Dzieciove Love - bez konserwantów ani żadnych chemicznych polepszaczy smaku

    Domowe żelki. Niemożliwe? Wy nie dacie rady? Takie sformułowanie skierowane w naszym kierunku przynosi zawsze ten sam efekt. Tym razem...
    Krem z pieczonej dyni i grillowanego ziemniaka
    • 31 gru 2020
    • 2 min

    Krem z pieczonej dyni i grillowanego ziemniaka

    „Dobre to jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!” Tak powiedziałby Witkacy, ja po prostu powiem, że proste to i smaczne! A...
    Cannelloni con ricotta e spinaci - pyszne antidotum na jad skorpiona
    • 15 maj 2020
    • 2 min

    Cannelloni con ricotta e spinaci - pyszne antidotum na jad skorpiona

    Jakie są trzy główne powody, żeby przygotować dzisiaj cannelloni con ricotta e spinaci? Już wyjaśniam! Po pierwsze, wielki szef kuchni...
    Sałatka z wątróbką drobiową w sosie malinowym - pyszne i banalnie proste!
    • 15 maj 2020
    • 2 min

    Sałatka z wątróbką drobiową w sosie malinowym - pyszne i banalnie proste!

    Sałatka z wątróbką drobiową w sosie malinowym doprowadzi nas dzisiaj do historii najbardziej znanego kurczaka w historii świata....
    Frittata di asparagi - jajeczna magia na talerzu!
    • 14 maj 2020
    • 3 min

    Frittata di asparagi - jajeczna magia na talerzu!

    Krzysztof Kolumb znany jest dzięki temu, że jego wyprawy doprowadziły do odkrycia Ameryki oraz że w ich efekcie pierwsi Europejczycy...
    Sałatka makaronowa ze łzami pięknej Wenus (albo jak kto woli z truskawkami)
    • 14 maj 2020
    • 2 min

    Sałatka makaronowa ze łzami pięknej Wenus (albo jak kto woli z truskawkami)

    Dawno temu, z piany morskiej, niedaleko Cypru wyłoniła się piękna Wenus. W miejscach, gdzie stawiała kroki, wyrastały piękne kwiaty, na...
    Krem z brokułów z serem Gorgonzola - zupa z boskich, zielonych palców Jowisza!
    • 14 maj 2020
    • 2 min

    Krem z brokułów z serem Gorgonzola - zupa z boskich, zielonych palców Jowisza!

    Co brokuły mają wspólnego z kultowym, polskim telewizorem? A co ten telewizor ma wspólnego z największą planetą naszego układu...
    Prosta sałatka szpinakowa, na słono i trochę na bogato!
    • 12 maj 2020
    • 1 min

    Prosta sałatka szpinakowa, na słono i trochę na bogato!

    Sałatka brzmi trochę jak „mała sałata”, a przecież nie musi mieć z sałatą nic wspólnego, bowiem bazę może stanowić na przykład szpinak...
    Krem z grillowanych ziemniaków z cytrynową nutą… a co!
    • 12 maj 2020
    • 1 min

    Krem z grillowanych ziemniaków z cytrynową nutą… a co!

    Pierwszy ziemniak wyrósł na europejskiej ziemi mniej więcej pięćset lat temu i został przywieziony przez Hiszpanów zza oceanu. Od tego...
    Frittata con mortadela, pera e tartufata - czyli jajko z truflami i gruszką na niedzielne śniadanie
    • 3 maj 2020
    • 1 min

    Frittata con mortadela, pera e tartufata - czyli jajko z truflami i gruszką na niedzielne śniadanie

    Trufle znane są i cenione od wielu, wielu lat, a wspomniał o nich kiedyś Umberto Eco, kiedy opisywał życie i obyczaje panujące w...
    Frittata di verdure al forno, czyli jaja z warzywami z pieca
    • 16 kwi 2020
    • 2 min

    Frittata di verdure al forno, czyli jaja z warzywami z pieca

    Włosi zachwycają się swoimi świeżymi warzywami i owocami. Kiedyś spytałem Włocha o co chodzi, dlaczego te ich warzywa i owoce mają być...
    Krem z czosnku niedźwiedziego - zupa nie do końca czosnkowa!
    • 13 kwi 2020
    • 2 min

    Krem z czosnku niedźwiedziego - zupa nie do końca czosnkowa!

    Wyrwał się jak filip z konopii. W tym znanym polskim powiedzeni filip piszemy z małej litery. Wiecie dlaczego taka właśnie forma jest...
    Tequila sunrise - kolory i smak lata w nieśmiertelnym drinku
    • 8 kwi 2020
    • 1 min

    Tequila sunrise - kolory i smak lata w nieśmiertelnym drinku

    Tequila sunrise to drink, który ma nawiązywać wizualnie do wschodzącego słońca. W swojej obecnej postaci powstał pięćdziesiąt lat temu w...
    Zmrożone pomarańcze z kandyzowanym fenkułem i czekoladą - temu nie można się oprzeć!
    • 6 kwi 2020
    • 2 min

    Zmrożone pomarańcze z kandyzowanym fenkułem i czekoladą - temu nie można się oprzeć!

    Wiecie, że Fanta smakuje we Włoszech trochę inaczej niż w Polsce? Może to za sprawą włoskich pomarańczy, a może jest inny powód. Jedno...
    Marmellata di arance - sposób na zagospodarowanie nadmiaru owoców
    • 3 kwi 2020
    • 1 min

    Marmellata di arance - sposób na zagospodarowanie nadmiaru owoców

    Według starego sycylijskiego powiedzenia, jeśli ktoś uprawia pomarańcze, to prawdopodobnie ma tyle problemów, że może nie okazywać...
    Involtini di pollo con porri e arance, czyli krczak z pomarańczą, porem i białym winem
    • 25 mar 2020
    • 2 min

    Involtini di pollo con porri e arance, czyli krczak z pomarańczą, porem i białym winem

    Niewolnictwo na południu Włoch, którego celem było dostarczenie Fanty na europejskie stoły. Czy to nie brzmi jak fikcja albo tania...
    Insalata siciliana di arance e finocchi, czyli pomarańcze i koper włoski w jednej sałatce!
    • 4 mar 2020
    • 2 min

    Insalata siciliana di arance e finocchi, czyli pomarańcze i koper włoski w jednej sałatce!

    Gwałt na pięknej Violetcie, dekapitacja i wielka włoska bitwa na pomarańcze. Takie będzie tło dla sycylijskiej sałatki z pomarańczami,...
    Spaghetti all’arancia - wyśmienity makaron z pomarańczą i anchois!
    • 3 mar 2020
    • 1 min

    Spaghetti all’arancia - wyśmienity makaron z pomarańczą i anchois!

    „Znasz li ten kraj, Gdzie cytryna dojrzewa, Pomarańcz blask Majowe złoci drzewa? Gdzie wieńcem bluszcz Ruiny dawne stroi, Gdzie buja laur...
    Mozzarella con arancia e anchois, czyli potrawa dla odważnych!
    • 28 lut 2020
    • 1 min

    Mozzarella con arancia e anchois, czyli potrawa dla odważnych!

    Do odważnych świat należy, a udane eksperymenty mogą każdego zaskoczyć efektem. Tak było we Florencji prawie osiemset lat temu, kiedy...
    Na dwoje gnocchi babka wróżyła, czyli dwa proste dania w 20 minut!
    • 24 lut 2020
    • 2 min

    Na dwoje gnocchi babka wróżyła, czyli dwa proste dania w 20 minut!

    A wiecie, że jest takie miejsce na Ziemi, gdzie trzeba jeść gnocchi przynajmniej raz w miesiącu? To miejsce wcale nie znajduje się na...
    Spaghetti con salami piccante - proste i pyszne!
    • 13 lut 2020
    • 2 min

    Spaghetti con salami piccante - proste i pyszne!

    Kolejna bardzo prosta propozycja makaronowa, tym razem z wykorzystaniem włoskiego salami. W większości polskich sklepów salami to po...
    Spaghetti Cacio e Pepe - proste i pyszne
    • 11 lut 2020
    • 2 min

    Spaghetti Cacio e Pepe - proste i pyszne

    Cacio e pepe to kwintesencja kuchni włoskiej. Z jednej strony każdy kto kiedyś spróbował tego dania wspomina je z zachwytem, a jednak z...
    Casarecce al pesto genovese - nie da się łatwiej i smaczniej!
    • 4 lut 2020
    • 2 min

    Casarecce al pesto genovese - nie da się łatwiej i smaczniej!

    A mi to lotto, czyli o tym co wspólnego ma pesto genovese z popularną loterią oraz o casarecce al pesto genovese i jedynej rzeczy, której...
    Pesto Genovese - prawdziwy skarb z północy słonecznej Italii
    • 2 lut 2020
    • 1 min

    Pesto Genovese - prawdziwy skarb z północy słonecznej Italii

    Kozioł zboczeniec, uciekająca nimfa, drzewo i orzeszki, czyli krótka historia włoskiego pesto z lekkim przymrużeniem oka, zwieńczona...
    Tzatziki - grecki skarb, który podbił cały świat
    • 30 sty 2020
    • 2 min

    Tzatziki - grecki skarb, który podbił cały świat

    Jaki jest najważniejszy składnik greckich tzatzików? Taki, o którym większość osób nie pamięta albo nawet nie wie? Zaraz wszystko...
    Torta salata di verdure - kreatywne coś z prawie niczego
    • 23 sty 2020
    • 1 min

    Torta salata di verdure - kreatywne coś z prawie niczego

    Aby stworzyć coś niezwykłego, potrzebna jest przede wszystkim fantazja, bowiem myśląc poza schematami, możemy zmienić proste rzeczy w...
    Włoska peperonata i kilka słów o tym, jak można spieprzyć najprostsze danie!
    • 14 sty 2020
    • 2 min

    Włoska peperonata i kilka słów o tym, jak można spieprzyć najprostsze danie!

    „Zakładajcie ogrody i pokochajcie brzydką marchewkę!”. To motto pewnego człowieka, który do swojej ideologii przekonał setki tysięcy, a...
    Jajecznicowe muffiny w trzech kolorach
    • 13 sty 2020
    • 3 min

    Jajecznicowe muffiny w trzech kolorach

    Gdzie i do czego można wykorzystać jajka? To, że w kuchni do gotowania to oczywiste, ale stosowane były one powszechnie też na przykład w...
    Frittata di cipolle rosse i 8 powodów, dla których warto ją przygotować w najbliższą sobotę
    • 8 sty 2020
    • 2 min

    Frittata di cipolle rosse i 8 powodów, dla których warto ją przygotować w najbliższą sobotę

    Pierwsze cztery powody będą trochę wyszukane, ale zostaną zrównoważone przez cztery kolejne, bardzo przyziemne i mam nadzieję dość...
    Porchetta - na Sylwestra i na dobry podkład przed długim biesiadowaniem
    • 5 sty 2020
    • 2 min

    Porchetta - na Sylwestra i na dobry podkład przed długim biesiadowaniem

    Sylwester bez fajerwerków? Czyżby był to początek końca ponad tysiącletniej tradycji? Według legendy huczne witanie Nowego Roku...
    Frittata al forno con ricotta e spinaci - prawdopodobnie najlepsza na świecie
    • 13 gru 2019
    • 3 min

    Frittata al forno con ricotta e spinaci - prawdopodobnie najlepsza na świecie

    Popeye. Marynarz o dobrym sercu i porywczym charakterze, wielki miłośnik szpinaku. Przyczynił się do poprawy wizerunku tego warzywa wśród...
    Wątróbka z dzika po staropolsku - z cebulą i karmelizowanym jabłkiem
    • 3 gru 2019
    • 2 min

    Wątróbka z dzika po staropolsku - z cebulą i karmelizowanym jabłkiem

    Włoskie dziki wciągają kokainę i prowadzą hedonistyczny tryb życia, a w tym samym czasie ich kuzyni nad Wisłą żyją jak partyzanci,...
    Pappardelle al ragù di cinghiale - jeden z największych klasyków toskańskich
    • 17 lis 2019
    • 2 min

    Pappardelle al ragù di cinghiale - jeden z największych klasyków toskańskich

    Dzik jest dziki... dzik jest smaczny... czy jak to tam było w tej popularnej piosence. Dziki to przekleństwo winiarzy i skarb dla...
    Frytki belgijskie - cztery żelazne zasady!
    • 25 paź 2019
    • 2 min

    Frytki belgijskie - cztery żelazne zasady!

    Na czym polega magia frytek belgijskich? Jak je zrobić, żeby poczuć różnicę? Poniżej znajdziecie cztery proste wskazówki i jeśli się do...
    Pyry z gzikiem - proste danie z Wielkopolski
    • 24 paź 2019
    • 2 min

    Pyry z gzikiem - proste danie z Wielkopolski

    W antrejce na ryczce stoją pyry w tytce, a dzisiaj dodatkowo stoi gzik. Czy ktoś wie co to znaczy? Dzisiaj mamy pyry z gzikiem! Pyry z...
    Domowy krem czekoladowy - najlepszy z najlepszych
    • 18 paź 2019
    • 3 min

    Domowy krem czekoladowy - najlepszy z najlepszych

    Czekoladowa bajka z przymrużeniem oka, barbarzyńskie zwyczaje kulinarne Azteków i rozlew krwi, zdrada i gorący romans. Na koniec będzie...
    Ravioli di zucca, czyli makaronowe pierogi z dynią i ciastkami
    • 10 paź 2019
    • 2 min

    Ravioli di zucca, czyli makaronowe pierogi z dynią i ciastkami

    Wielkimi krokami zbliża się światowy dzień makaronu, który tradycyjnie obchodzony jest 25 października. Jest to takie raczej nieformalne...
    Rigatoni con la zucca - jesienny makaron z dynią
    • 10 paź 2019
    • 1 min

    Rigatoni con la zucca - jesienny makaron z dynią

    Sezon dyniowy w pełni i wielkimi krokami zbliża się Halloween, a zatem na pewno przydadzą się pomysły na to jak zagospodarować dynię po...
    Penne all’arrabbiata, czyli makaron szybki i wściekły
    • 10 paź 2019
    • 1 min

    Penne all’arrabbiata, czyli makaron szybki i wściekły

    Szybki, ponieważ można go przygotować mniej więcej w czasie potrzebnym do ugotowania samego makaronu. Wściekły, ponieważ ma w sobie...

    Zdradzamy nasz sposób na to, jak sobie robić w życiu dobrze!

    Wrzucamy pomysły na ruszt. Czasem własne, czasem cudze;) Czasem hand made, czasem pozwalamy innym się nakarmić..

    Opowiadamy, słuchamy, pichcimy, Śmiejemy się, jemy i pijemy.

    Przeważnie w towarzystwie, bo wtedy lepiej smakuje.

    Ma być miło, na luzie:)

    ​

    Pozdrawiamy,

    Wojtek&Basia

    Dziękujemy za wiadomość!

    napisz.png

    kulinarne perwersje 2018