Torta salata di verdure - kreatywne coś z prawie niczegoAby stworzyć coś niezwykłego, potrzebna jest przede wszystkim fantazja, bowiem myśląc poza schematami, możemy zmienić proste rzeczy w ory...
Orecchiette, czyli jedne z najbardziej znanych włoskich uszuCztery najsłynniejsze włoskie uszy to… no cóż, przeczytajcie sami! Dwa pochodzą z Mediolanu, jedno z Sycylii, a ostatnie gdzieś z Apulii....
Quadrucci, czyli łazanki po włoskuSkąd wzięły się kamienie milowe, które w dzisiejszych czasach spotykane są już prawie wyłącznie w pracach projektowych? Czy Włosi jedzą ł...
Filini, czyli włoskie, makaronowe nitkiWiecie, że Anglicy swoją flagę zawdzięczają Włochom? Do tego od ponad dwustu pięćdziesięciu lat korzystają z niej bezprawnie i Włosi plan...
Cavatappi - zakręcony jak korkociągNa danie główne mamy dzisiaj euforię, śmierć i korkociąg w San Remo, a na deser zakręcony makaron cavatappi. Jesteście ciekawi? Najpopula...
Chifferi - lepszy rydz niż nic, czyli makaron na otarcie łezCzy wiecie, że 5% rdzennych Włochów nie mówi po włosku? Włoski to zresztą język diabelski, który rozwinął się na bazie rozbudowanych opis...
Casarecce i strozzapreti - makaron domowy i makaron na księdzaJak udusić księdza? O pewnym księdzu myśliwym, który polowanie prawie przypłacił życiem, o tym dlaczego we Włoszech jakiś czas temu niech...
Garganelli - makaron, który zawdzięczamy pewnemu głodnemu kotuŚredniowieczna Viagra z jąder jelenia? Pasta do zębów na bazie sadzy z kominka? Sposób na zachowanie kobiecego piękna prawie jak z labora...
Włoska peperonata i kilka słów o tym, jak można spieprzyć najprostsze danie!„Zakładajcie ogrody i pokochajcie brzydką marchewkę!”. To motto pewnego człowieka, który do swojej ideologii przekonał setki tysięcy, a m...
Jajecznicowe muffiny w trzech kolorachGdzie i do czego można wykorzystać jajka? To, że w kuchni do gotowania to oczywiste, ale stosowane były one powszechnie też na przykład w...