kulinarne             perwersje

  • HOME

  • BLOG

    • POMYSŁ NA DZIŚ
    • MAKARONY
    • PIZZA
    • SAŁATKI
    • PRODUKTY POD LUPĄ
    • CIEKAWOSTKI
    • WYPIEKI
    • KNAJPY NA JĘZYKACH
  • O NAS

  • Więcej...

    Use tab to navigate through the menu items.
    • Black Facebook Icon
    • Black Instagram Icon
    • WSZYSTKIE POSTY
    • POMYSŁ NA DZIŚ
    • MAKARONY
    • PIZZA
    • SAŁATKI
    • WYPIEKI
    • NAPOJE
    • PRODUKTY POD LUPĄ
    • CIEKAWOSTKI
    • KNAJPY NA JĘZYKACH
    Szukaj

    Frittata con ricotta e pomodorini - banalnie proste i niebanalnie pyszne!

    Jajko! Jajko! Królestwo za jajko! Z tym, że zwykłe zjadanie jajek może wydać się banalne, kiedy uświadomimy sobie, że kiedyś powstawały z...

    Cappuccino, czyli kawa, o której świat nie dowiedziałby się, gdyby nie Polacy!

    Czy wiecie, że cappuccino świat zawdzięcza Polakom? W pewnym sensie tak właśnie jest, choć mało kto w ten sposób postrzega genezę tej...

    Dorsz pieczony z porem i mozzarellą - jedzcie dorsze, bo są rzeczy gorsze!

    Dorsz pieczony z porem i mozzarellą - jedzcie dorsze, bo są rzeczy gorsze! Za czasów poprzedniego ustroju dorsze konsekwentnie zyskiwały...

    Złoty Lin w Serocku, czyli świeża ryba jak się patrzy!

    Lubimy miejsca z charakterem, wyraziste i z duszą. Osobiście uważam, że jeśli w restauracji jest menu składające się z 5 stron i...

    Torta di peperoni al forno, czyli taki wegetariański boczek z pieczonej papryki!

    Dawno, dawno temu papryka została wykorzystana do przygotowania pierwszego gazu bojowego. Autorami pomysłu byli Apacze, którzy próbowali...

    Żelkove Dzieciove Love - bez konserwantów ani żadnych chemicznych polepszaczy smaku

    Domowe żelki. Niemożliwe? Wy nie dacie rady? Takie sformułowanie skierowane w naszym kierunku przynosi zawsze ten sam efekt. Tym razem...

    Krem z pieczonej dyni i grillowanego ziemniaka

    „Dobre to jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!” Tak powiedziałby Witkacy, ja po prostu powiem, że proste to i smaczne! A...

    Orzo - makaron, jęczmień, czy ryż?

    Wiecie co jedli gladiatorzy w starożytnym Rzymie? A jaki makaron, zdaniem National Geographic, najlepiej pasuje do świerszczy? Będzie też...

    Castellane - makaron inspirowany suknią, a może krabem...

    Czy wiecie, że nowotwory złośliwe nazywane były kiedyś krabami, a nie rakami, tak jak dzisiaj? Diagnozowano je od czasów starożytnych, a...

    Farfalle, czyli włoskie motyle na talerzu

    Ile wspólnego może mieć makaron z wekslami, włoskimi bankierami i ławeczkami? Kazik Staszewski zaśpiewałby pewnie, że tyle samo co „z...

    1
    2
    345

    Zdradzamy nasz sposób na to, jak sobie robić w życiu dobrze!

    Wrzucamy pomysły na ruszt. Czasem własne, czasem cudze;) Czasem hand made, czasem pozwalamy innym się nakarmić..

    Opowiadamy, słuchamy, pichcimy, Śmiejemy się, jemy i pijemy.

    Przeważnie w towarzystwie, bo wtedy lepiej smakuje.

    Ma być miło, na luzie:)

    ​

    Pozdrawiamy,

    Wojtek&Basia

    Dziękujemy za wiadomość!

    napisz.png

    kulinarne perwersje 2018